Cafetaria en fastfoodketens niet veroorzakers overgewicht

Cafetaria en fastfoodketens niet veroorzakers overgewicht

Externe prikkels die oproepen tot eten, zoals de aanwezigheid van cafetaria's en fastfoodbedrijven, zijn niet de veroorzakers van overgewicht. Mensen met een normaal gewicht geven daar net zo vaak aan toe als dikke mensen.

Dat blijkt uit onderzoek van dr. Tatjana van Strien van de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met nog twee wetenschappers nam zij gegevens uit een TNO-onderzoek, onder 1342 mensen, nog eens onder de loep. Daaruit blijkt dat 40 procent van mensen met obesitas ‘emotie-eters’ zijn. Als ze zich ongemakkelijk voelen grijpen ze naar eten.

Lange tijd werd juist gedacht dat zogenaamde ‘externe eters’, mensen die snacken wanneer ze voorbij een kraam of een automaat komen, meer risico lopen op overgewicht. Naar nu blijkt geven mensen met een normaal gewicht net zo vaak toe aan die verleiding.

Uitbannen fastfood helpt niet

Volgens van Strien moet de strijd tegen, en behandeling van, overgewicht daarom ook anders gevoerd worden. Het uitbannen van fastfood zal namelijk niet helpen. Volgens haar moeten emotionele eters beter en op een andere manier leren om te gaan met hun emoties. Van Strien op de website Scienceguide.nl: ‘Lange tijd dachten we dat vooral deze externe voedselprikkels de grote boosdoeners zijn en dat we met een prikkelarme omgeving - zoals met een ban op fastfoodketens in woonkernen - de obesitasepidemie konden keren.’

Van Strien heeft naast haar wetenschappelijk werk ook boeken over afvallen geschreven zoals: Afvallen op maat en De Afslankmythe.