nieuws

Frietchinees woord van het jaar in Vlaanderen

Fastfood

Taalliefhebbers in Vlaanderen hebben het woord ‘frietchinees’ uitgeroepen tot woord van het jaar. Het woord haalde 36 procent van de stemmen in de verkiezing van Van Dale Uitgevers.

Frietchinees woord van het jaar in Vlaanderen

Ruim 22.000 mensen uit Vlaanderen en Nederland brachten hun stem uit. In Vlaanderen werd met 36 procent, massaal op ‘frietchinees’ gestemd. De term die gebruikt wordt voor Aziatische uitbaters van frituren. Net als in Nederland verlaten ook bij onze Zuiderburen Chinese ondernemers hun restaurants en nemen cafetaria’s over.

 

Dat het woord frietchinees tot woord van het jaar is gekozen betekent ook dat ‘de chinees’ in de cafetaria een geaccepteerd verschijnsel wordt, schrijft Leen Vervaeke in de Volkskrant. In 2010 was dat anders, toen meldde Snackkoerier nog dat er in België een Facebookpagina was gestart waarop sommige Belgen ageerden tegen Chinezen die het cultureel erfgoed, de frituur, overnamen. Er werd, op bijna racistische wijze, de spot gedreven met het taalgebruik van Chinezen. De pagina is inmiddels ter ziele.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels