De aftrap van de wedstrijden is met de wedstrijd om de Gouden IJsspatel op 15 januari in het IJscentrum in Wageningen. Deelnemers moeten ter plekke het verplichte vanille-ijs draaien. Het ijs wordt niet direct maar pas een dag later beoordeeld. Op die manier wordt alle ijs een aantal uren bewaard en kunnen de technische aspecten beter worden beoordeeld. Dat bevordert de objectiviteit van de beoordeling en zo wordt tegmoet gekomen aan de wens van een aantal deelnemers. Vervolgens heeft op 4 februari de wedstrijd om de Gouden IJscreatie plaats tijdens de beurs IJsVak die dit jaar wordt gehouden in Haaften.
IJssalon van het Jaar
De ijsbereider die de hoogste punten scoort in beide wedstrijden behaalt de overall titel ‘IJsvakman/vrouw van het jaar’. De vijf besten uit deze wedstrijd dingen mee naar de titel IJssalon van het Jaar waarvan de uitslag op 25 maart bekend wordt gemaakt tijdens de aftrap van het IJsseizoen. Traditioneel is eind maart waarop veel ijssalons weer hun deuren openen. De vijf genomineerden krijgen onder meer een mysterybezoek, een hygiënekeuring en een openlijk jurybezoek om de uiteindelijke winnaar te bepalen.
Meer info over de wedstrijden op ijswedstrijden.nl