Geen btw over gokkast

Geen btw over gokkast

Cafetariahouders en horecaondernemers hoeven voortaan geen BTW meer te betalen over de opbrengsten uit een gokkast. De exploitant, de eigenaar van de automaat, is voortaan wel kansspelbelasting verschuldigd.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Het laatste deel van de slogan van de Belastingdienst is zeker van toepassing op cafetariahouders die een kansspelautomaat in hun bedrijf hebben.

Ze hoeven namelijk geen btw meer af te dragen over hun deel van de opbrengsten. Datzelfde geldt voor de exploitant (eigenaar) van de automaat. Het lijkt erop of de Belastingdienst voor Sinterklaas gaat spelen maar de schijn bedriegt.

Voortaan is de exploitant (automatenboer) namelijk 29 procent kansspelbelasting verschuldigd over de bruto-inkomsten (dus wat de mensen er in gooien) van de automaat. De opsteller van de automaat hoeft helemaal niets meer af te dragen over de opbrengsten maar mag ook geen btw meer aftrekken over de eventuele kosten die hij in verband met de automaat maakt. Of het ook leuker wordt qua opbrengsten valt nog te bezien. Doordat de afdracht helemaal is verschoven naar de exploitant zal het wel zo zijn dat die de overeenkomsten, die nu vaak van een fifty-fifty verdeling uitgaan, willen herzien.