IJsje wordt duurder

IJsje wordt duurder

Onder invloed van gestegen grondstoffen- en energieprijzen wordt een ambachtelijk gemaakt ijsje iets duurder. Ongeveer de helft van de ijsbereiders verhoogt zijn prijzen, leert een kleine enquête.

Uit een korte rondgang langs twintig ambachtelijk ijsbereiders blijkt dat iets meer dan de helft dit jaar zijn prijzen verhoogt. De prijsstijging bij hen bedraagt tussen de 7 en 10 procent. De belangrijkste oorzaken die ze noemen: de kostenstijgingen van energie en de verhoging van grondstoffenprijzen als melk.

Een aantal ijsbereiders heeft gekozen voor een algehele prijsverhoging. Maarten Colijn, ijssalon Martino uit Rhenen, maakt alleen het eerste bolletje duurder, dat gaat van €0,80 naar €1. ‘We hanteerden altijd dezelfde prijs voor alle bollen terwijl in het eerste bolletje de meeste kosten zitten zoals een hoorntje of bekertje.’

Marco Breemer (Prego!) doet het juist andersom. Hij kiest er voor het tweede en derde bolletje in prijs te verhogen. ‘Dat valt bij de consument minder op.’

Jan Rozeboom van Rozebooms IJsspecialiteiten vindt dat veel ijsbereiders te lage prijzen rekenen omdat ze nog onder een euro voor de eerste bol zitten. ‘Collega’s die daar ver onder zitten, doen zichzelf in mijn ogen tekort.’

De ondervraagde ijsbereiders die dit jaar hun prijzen niet verhogen, hebben dat vorig jaar al gedaan.