nieuws

Nieuwe CEO McDonald’s heeft al jaren ervaring bij keten

Fastfood

McDonald’s krijgt per 1 juli een nieuwe CEO. De 48-jarige Don Thompson wordt de eerste zwarte topman van de hamburgerketen. De opvolger van Jim Skinner wacht de zware klus het succes verder uit te bouwen.

Nieuwe CEO McDonald’s heeft al jaren ervaring bij keten

Sinds Skinner in 2004 de leiding op zich nam ging het crescendo met de grootste hamburgerketen ter wereld. De omzet groeide en daardoor verdrievoudigde en de keten werd een lieveling van de aandelenmarkt. De koers van McDonald’s verdrievoudigde.

Skinner boekte dat succes met een innovatieve koers. Onder zijn leiding introduceerde de keten gezonde gerechten, Startte succesvol met koffieverkoop en neemt inmiddels ook een grote hap uit de ontbijtmarkt. Wat dat betreft wacht Thompson nog een aantal uitdagingen. De concurrentie richt zich inmiddels, met succes, ook op dat segment. Hij was verantwoordelijk voor de introductie van gezonde gerechten zoals salades. Ook krijgt de nieuwe CEO te maken met kostenstijgingen en een stijgende koers van de dollar, die de groei af kunnen remmen.

Verder wacht hem de uitdaging de verdere groei in heet buitenland gestalte te geven. Daarbij is volgens Darren Tristano, van onderzoeksbureau, China het toverwoord. Concurrent Yum Brands is daar met onder meer KFC al zeer succesvol.

Thompson werkt al sinds 1990 voor de hamburgerketen. In 2010 werd hij benoemd tot COO (Chief operating officer). Daarvoor was hij president van McDonald’s USA. De algemene verwachting was dat hij Skinner op zou volgen. Thompsomis de derde gekleurde Amerikaan die aan het hoofd staat van een van de dertig Dow Jones-fondsen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels