Snacks en frites bevatten minder fout vet

Snacks en frites bevatten minder fout vet

Van snacks en frites is de vetzuursamenstelling de afgelopen jaren veel beter geworden. Ze bevatten minder slechte verzadigde- en transvetten en meer gezonde onverzadigde vetten.

Dat blijkt uit een rapport dat de Task Force Verantwoorde vetzuren onlangs aanbood aan de Tweede Kamer-commissie voor volksgezondheid. Sinds de instelling van de Task Force in 2005 hebben snack – frites en vetfabrikanten grote verbeteringen doorgevoerd en slechte vetten zoveel mogelijk uitgebannen. Zo is het gehalte aan transvetten in snacks meer dan gehalveerd en het gehalte aan verzadigd vet met bijna 40 procent afgenomen. Voor 2010 zijn verdere reducties voorzien.

Ook horeca- en cafetariaondernemers laten zich van hun beste kant zien. In het rapport staat dat inmiddels 74 procent bakt in verantwoord vet.

Volgens de Task Force laten de resultaten zien dat zelfregulering werkt en dat eventuele wettelijke maatregelen overbodig zijn.