ProFri over AD Friettest: 'Geen oordeel, maar veroordeling

ProFri over AD Friettest: 'Geen oordeel, maar veroordeling

Het bestuur van vakvereniging ProFri spreekt in een open brief haar zorgen uit over de vele reacties van ondernemers, waarvan hun friet in de jaarlijkse AD Friettest minder positief is beoordeeld dan gedacht. 'Een groot aantal bedrijven wordt met de grond gelijkgemaakt en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

De open brief wordt ondertekend door Frans van Rooij en is gericht aan Paul Hovius, die volgens ProFri verantwoordelijke is bij het AD voor de jaarlijkse Friettest.

Frans van Rooij

Van Rooij begint de brief met een felicitatie aan de prima winnaar Fers Friethuys uit Alphen aan den Rijn, maar schrijft daarna 'geschrokken te zijn van de reacties van ondernemers waarvan hun friet minder positief is beoordeeld dan dat zij hadden verwacht'.

Met de grond gelijk

'Je maakt met de AD Friettest een groot aantal bedrijven met de grond toe gelijk', zo is te lezen. 'Dat kan toch niet de bedoeling zijn. En dit op basis van slechts één bezoek en ook nog eens je persoonlijke voorkeur voor verse friet die volgens jou ook nog zelf gesneden moet zijn. Dit is (aard)appels met peren vergelijken.'

Twee testen

ProFri pleit voor twee testen. 'Eentje voor verse friet en de ander voor 'fabrieksfriet', zoals je deze friet morgen in het AD denigrerend noemt. Overigens, ook deze friet wordt gewoon gemaakt van echte aardappelen.'

Sensatie en vermaak

De vakvereniging laat bij monde van Van Rooij verder weten dat ondernemers er best mee mogen worden geconfronteerd dat hun frietje ook wel eens niet zo goed is als ze denken.

'Maar de manier zoals je beoordelingen dit jaar weer hebt geschreven, heeft niets meer te maken met beoordeling van friet, maar is puur geschreven ter vermaak van en sensatie voor de lezer.'

Natrappen

Gedreven ondernemers worden volgens de open brief volledig onderuit gehaald en er wordt ook nog eens nagetrapt.

Van Rooij schrijft daarover: 'De beschrijvingen die ik heb gelezen of mij werden voorgelezen aan de telefoon, zijn geen oordelen meer maar veroordelingen.'

Gesprek

Tot slot hoopt Van Rooij op een gesprek met Hovius en ondernemers en deskundigen uit de branche om hem (en zijn testteam) te laten ervaren dat er meer factoren zijn die van invloed zijn op de smaakbeleving van friet.

De volledige inhoud van de open brief van vakvereniging ProFri is hier te lezen.

Fers Friethuys

Vrijdagochtend 18 april maakte het AD de winnaar bekend van de Friettest 2014: Fers Friethuys in Alphen aan den Rijn.

Zaterdag 19 april staan alle uitslagen en wetenswaardigheden in de papieren editie.