Aan de wedstrijd om de Gouden IJscreatie werd dit jaar deelgenomen door 24 ambachtelijke ijsbereiders die werkzaam zijn in een Nederlandse ijssalon.
IJssmaken
De opdracht was om in zes minuten vier identieke ijscreaties neer te zetten met minimaal drie ijssmaken.
Yoghurt
Hierin moest verwerkt zijn het yoghurtijs dat de deelnemers in de strijd om de Gouden IJsspatel 2015 moesten maken.
Smaak
De creaties werden door een vakjury, een praktijkjury en een anonieme jury beoordeeld op onder andere presentatie, smaak, hygiëne, haalbaarheid en kostprijs.
Nederweert
Marjo Janssen van IJssalon Florence in Nederweert won de wedstrijd met haar op Marokko geïnspireerde ijscreatie met de naam Tagine.
In haar creaties was onder andere een warme appel-vijgencompote verwerkt en combineerde ze de smaken geitenkaas, mascarpone, honing en yoghurtijs.
Finalisten
De twee andere finalisten waren Caroline Kooij van IJssalon De Hoop in Blaricum en Frank Ceelen van Huupkens IJs in Heythuysen.
Gouden IJsspatel
Laatstgenoemde werd vanwege zijn prestaties in zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie uitgeroepen tot Vakman van het Jaar 2015.
IJsVak-Wedstrijden
De IJsvak-Wedstrijden vonden voor de negende keer plaats en worden jaarlijks georganiseerd met als doel vakbekwaamheid, creativiteit en inventiviteit te stimuleren.
IJsVak-Beurs
De IJsVak-Beurs in Theater Markant in Uden, dinsdag 3 en woensdag 4 februari, beleefde in 2014 de 21e editie.