Patrick Lammers stopt bij cafetaria Lammers

Patrick Lammers stopt bij cafetaria Lammers

Na lang nadenken nam Patrick Lammers een heftig besluit: stoppen bij het bedrijf dat hij op 1 juni 2006 van zijn ouders overnam. Met een lang en emotioneel bericht op Facebook meldde Patrick Lammers (41) dat hij stopt bij cafetaria Lammers in Middelburg.

De gerenommeerde ondernemer werkte bijna dertig jaar met hart en ziel voor het familiebedrijf. Lammers kreeg vorig jaar oktober, na het 50-jarig bestaan van de zaak met twee vestigingen, gezondheidsklachten. ‘Uiteindelijk stortte ik volledig in. De burn-out heeft veel losgemaakt. De koek was op. Het is tijd voor nieuwe uitdagingen.’

Hard werken, maar inspanning werd beloond

‘Cafetaria Lammers staat bekend als onderscheidend. Die aanpak hebben we overal in doorgevoerd’, weet Patrick als geen ander. Zo werd er de afgelopen jaren actief ingezet op de mogelijkheden van social media. Maar ook een effectievere werkwijze, waarbij klanten snel en goed worden geholpen, en een eigen verpakkingslijn bleken niet zonder effect. ‘We hebben mooie jaren achter de rug. Het was keihard werken, maar de inspanningen werden beloond. De omzet ging van €225.000 naar €535.000. De tweede vestiging, die in 2013 werd geopend, is ook een succes. Daar draaiden we in korte tijd een omzet van €430.000.’

50-jarig bestaan groots gevierd

Toch was het niet allemaal hosanna. Het exploiteren van een horecabedrijf op een camping mislukte. In het najaar van 2015 vierde de zaak het 50-jarig bestaan, een hoogtepunt. De eigenaren pakten de viering van het jubileum groots aan met allerlei activiteiten en besloten een eigen magazine uit te geven. Er ging veel tijd en energie zitten in de voorbereidingen. Patrick nam duidelijk te veel hooi op zijn vork en moest dat bekopen. Hij voelde zich al een tijd vermoeid en was op een gegeven moment niet meer vooruit te branden. ‘Mijn lichaam stribelde aan alle kanten tegen. Ik kreeg niets meer uit mijn vingers, kon me niet concentreren en voelde me dood-
ziek.’ De cafetariahouder bleek zwaar overspannen en kampte met lichamelijke ongemakken. Er werd een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en een bijnier
uitputting vastgesteld.

'Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen'

‘Ik was echt op en sliep veel in die periode. Moet ik wel doorgaan, of uit de friet stappen? Die vraag diende zich al snel aan. Je gezondheid gaat immers boven alles. Na lang nadenken heb ik een heftig besluit genomen: stoppen. Dat was op 1 juni. Het was een heel zware beslissing, je wilt toch het bedrijf van je ouders graag voortzetten. Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen. Mijn vader en moeder waren in shock, maar steunen me. Uiteindelijk zorgde het ook voor een enorme opluchting.’ De zaak gaat onder dezelfde naam verder en wordt voortgezet door compagnon Tommie de Bont.

Lees het hele interview met Patrick Lammers in Snackkoerier 13.