Nieuw: Week van de Duurzame Cafetaria

Nieuw: Week van de Duurzame Cafetaria
Gezamenlijke op de Horecava: Marco Agema, Helen Geul, Frans van Rooij en Jan Willems (v.l.n.r.)

Met ingang van 2017 wordt de Week van de Biologische Snack omgedoopt in de Week van de Duurzame Cafetaria. Dat werd bekend gemaakt op de openingsdag van de Horecava.

Dit jaar komt is er van 22 tot en met 28 februari nog één keer de Week van de Biologische Snacks, een initiatief van de twee cafetaria-ondernemers  Jan Willems van Alida’s Smulpaleis in Roden en Marco Agema van Friet van Piet in Groningen.

Beperkt

Branchevereniging ProFri ondersteunt dit initiatief van harte, maar is tegelijkertijd van mening dat het thema ‘biologisch’ te smal en te beperkt is om binnen de hele sector naar voren te schuiven.

ProFri wil de biologische snacks als blikvangers in een Week van de Duurzame Cafetaria onderbrengen. Willems en Agema onderstrepen die visie. Ook Helen Geul van Natuurlijk Smullen sloot zich bij de initiatiefnemers aan. De Week van de Duurzame Cafetaria staat gepland voor het voorjaar van 2017.

Steun

‘Begrippen als ‘duurzaam’ en ‘biologisch’ kunnen inmiddels op meer maatschappelijke steun rekenen’ zei Frans van Rooij van ProFri op de horecabeurs.

Van Rooij plaatst ook kritische kanttekeningen bij een week geheel in het licht van de biologische snacks: ‘Los van de beschikbaarheid van dergelijke snacks, is het voor de sector als geheel een te beperkt thema. Hiermee is niet genoeg winst te behalen op maatschappelijk, milieutechnisch en economisch gebied. Daarom hebben we als ProFri het voornemen om op basis van het bredere begrip ‘duurzame cafetaria’ in 2017 de landelijke campagneweek te organiseren.’

De exacte invulling van de Duurzame Cafetaria moet nog bepaald worden. Zeker is wel dat allerlei aspecten van het ondernemerschap aan de orde komen.