ProFri-directeur Frans van Rooij is bezig met 'ont-Rooijen'

ProFri-directeur Frans van Rooij is bezig met 'ont-Rooijen'
Frans van Rooij bij Foodmaster Woerden, waar zes jaar geleden de eerste bijeenkomst over de oprichting van ProFri plaatsvond. Foto: Herbert Wiggerman

Frans van Rooij, directeur van ProFri en initiator van tal van andere projecten, wil minder in de spotlight staan en anderen naar voren schuiven om het verhaal te vertellen. Dat zegt hij in gesprek met Snackkoerier.

Van Rooij is met ProFri inmiddels vijf jaar actief, met het centrale doel het verbeteren van het imago van friturend Nederland. Van Rooij wil graag de frituurders zelf het woord geven, en mede daarom start binnenkort het traject voor Meesterfrituurder.

Gesprek met Koffietijd

Van Rooij: 'Zodat ik niet steeds op de bres hoef te staan om het verhaal te vertellen, maar de Meesterfrituurders', vertelt de ProFri-directeur. 'De ondernemers moeten dat doen. Laatst had ik ook weer zo’n gesprek dat de verkeerde kant opging, in Koffietijd, rubriek Op de Stip. Ik heb me zo opgewonden en wilde met de opname stoppen. Ik moest ons frietje en snacks continu verdedigen, want zij vond het allemaal maar ongezond. Weer dat hardnekkige beeld dus.’

Luis in de pels

De vraag of hij zelf niet een imagoprobleem heeft, vindt Van Rooij dan ook geen vreemde. '‘Inderdaad, ik ben voor sommige organisaties een luis in de pels en ze zien me dan ook liever gaan dan komen. Dat betekent in elk geval dat ik het goed doe.'

Ont-Rooijen

Maar van Rooij wil wat minder op de voorgrond staan. 'Dat is niet de plek waar ik het beste tot mijn recht kom. Ik noem het ont-Rooijen. Alles wat ik nu doe, moet binnen enkele jaren ont-Rooijd worden. Voorlopig zijn ze nog niet van me af, maar als er met mij iets gebeurt, moet het wel allemaal doorgaan. Natuurlijk heeft het bestuur van ProFri daar een belangrijke rol in en straks ook het bestuur van Nieuwe Horeca Nederland. De Stichting Vrienden Fastservice, die ik in 2006 heb opgericht, moet de activiteiten van het Nederlands Frituurcentrum en het Fastservice Opleidingscentrum blijven aansturen.’

ProFri

De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) bestaat nu vijf jaar. Daarnaast heeft Frans van Rooij Het Nederlands Frituurcentrum opgericht, alsook een eigen vakblad en keurmerken voor ondernemers en ambachtelijke snacks. Het afgelopen jaar is hij meerdere initiatieven gestart, waaronder een eigen onderzoek naar acrylamide.

Lees het hele interview met Frans van Rooij over vijf jaar ProFri binnenkort in Snackkoerier.