Groningen kiest de beste eierbal

Groningen kiest de beste eierbal
De winnende eierbal van Cafetaria Koning, met kerrieragout.

Vijf cafetaria's in Groningen gingen deze week de strijd met elkaar aan in de Grote Groninger Eierbal-test 2017. Een vakjury koos na testen en proeven de uiteindelijke winnaar.

De wedstrijd wordt georganiseerd door horecablog De Smaak van Stad en HanzeMag, het magazine van de Hanzehogeschool Groningen. De eierballen werden getest en geproefd door een vakjury en een publieksjury. Ze keken onder meer naar het 'crunch-gehalte', smaak en de textuur van de ragout en het ei.

Criteria van een goede eierbal

De eierbal van Cafetaria Koning liet qua smaak iedereen achter zich, zo bleek na het proeven. Volgens eigenaar Stefan Koning moet een goede eierbal voldoen aan drie criteria. 'Een goede smaak, een mooi eitje en lekker krokant. Het complete plaatje. Wij maken ze zelf met een kerriesragout, de klassieke versie. En we koken zelf onze eieren, dat is voor de smaak veel beter.'
Koning verkoopt gemiddeld zestig tot zeventig eierballen per dag. 'Maar dat worden er nu wel meer', lacht Koning.

Stefan Koning met zijn populaire snack.

Publieksprijs

In totaal deden vijf cafetaria's mee aan de wedstrijd, die plaatsvond bij Brouwerij Martinus. Kwalitaria Jolie won de Publieksprijs. Verder waren De Paardeschuur, Restaria Zuid en eierbalproducent Van Genieten van de partij, die onder meer levert aan twee vestigingen van snackbar Hoek in de stad. De winnaar kregen, naast een bos bloemen, een oorkonde mee.

De eierbal (die lokaal aaierbal wordt genoemd), is een pareltje in de Groningse snackwereld. De snack werd in maart uitgeroepen tot Nederlands immaterieel erfgoed.

Bronnen: groningen.nieuws.nl en hanzemag.nl