nieuws

5 tips om zwerfafval te voorkomen

Fastfood 2103

Klanten waarderen een schone opgeruimde omgeving. Ze zullen zich eerder welkom en thuis voelen in je zaak. Wat kunnen ondernemers doen om zwerfafval te voorkomen? Dorien Bosselaar en Martijn van Weert van NederlandSchoon geven tips.

5 tips om zwerfafval te voorkomen

De afgelopen jaren wordt er steeds meer op straat geconsumeerd. Dat vergroot de kans op zwerfafval. Daarnaast staat het beheer van de openbare ruimte door gemeentes onder druk door de bezuinigingen. Kortom, het is voor betrokken partijen een uitdaging om het leefgebied schoon te houden. Het vraagt een actieve benadering van onder andere bedrijven die in de fastservicesector werken.

Het goede voorbeeld

Het schoonhouden van je omgeving loont. Dat is de belangrijkste boodschap van Dorien Bosselaar (programmamanager) en Martijn van Weert (projectleider centrumgebieden) van NederlandSchoon. ‘Geef vooral het goede voorbeeld. Laat zien dat je rommel opruimt. Dat zorgt voor positieve gedragsbeïnvloeding, mensen zijn dan minder geneigd om zelf vuil op de grond te laten vallen, zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken.’

5 tips van NederlandSchoon

  1. Zorg voor voldoende prullenbakken en leeg ze op tijd
  2. Ook peukenvoorzieningen zijn geen overbodige luxe
  3. Maak regelmatig een zichtbare opruimronde op je terrein en erbuiten, daarmee houd je je omgeving schoon
  4. Maak gebruik van promotiemateriaal om de boodschap te verkondigen, hiermee maak je mensen bewust. Dat kan ook via narrowcasting.
  5. Kies voor samenwerking met andere ondernemers in de buurt, dat sorteert het meeste effect

Opschoondag

Op zaterdag 25 maart vindt de Landelijke Opschoondag plaats, het gaat om een van de grootste campagnes van Supporter van Schoon van NederlandSchoon. Dan organiseren mensen door het hele land acties om samen hun buurt of straat schoon te houden. Ook ondernemers worden opgeroepen om hier invulling aan te geven. Neem initiatief en koppel er een actie aan. Via de website www.supportervanschoon.nl kun je je aanmelden en zijn gratis materialen te bestellen.
Lees meer over het voorkomen van zwerfafval in de eerstvolgende editie van Snackkoerier

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels