nieuws

Cafetaria’s vaakst beboet om tabaksverkoop aan jeugd

Fastfood 0

Van alle verkooppunten van tabak worden cafetaria’s het meeste beboet om verkoop aan klanten onder 18 jaar. Dat meldt de NVWA na het jaarlijkse onderzoek.

Cafetaria’s vaakst beboet om tabaksverkoop aan jeugd

In 2016 heeft de NVWA 4316 leeftijdscontroles uitgevoerd bij onder meer horecagelegenheden, levensmiddelenzaken, tankstations en tabaksspeciaalzaken. Tijdens 999 van deze controles probeerde een jongere tabak te kopen. Bij 18 procent werd een overtreding van de leeftijdsgrens geconstateerd. De meeste maatregelen werden genomen bij de horeca (38 procent). Het ging daarbij vooral om cafetaria’s.

Boetes

Bij overtreding van de leeftijdsgrens krijgt de ondernemer de eerste keer een boete van 1360 euro. De maximumboetes zijn 4500 euro voor kleine bedrijven. De verkoop van tabak wordt stilgelegd als binnen twaalf maanden drie maal een overtreding van de leeftijdgrens wordt geconstateerd. De NVWA laat weten het intensieve toezicht op tabak de komende tijd voort te zetten.

Jongeren kopen vooral bij cafetaria’s

De NVWA heeft in 2016 bureau ook onderzoek laten doen naar het kopen van tabak door jongeren. Daaruit blijkt dat jongeren tabak vooral bij cafetaria’s kopen en in mindere mate bij tabakswinkels, supermarkten en tankstations. De jongeren is ook gevraagd bij welke verkooppunten het lukte om tabak te kopen. Bij supermarkten was deze slaagkans het laagst, terwijl het bij cafetaria’s en andere horecabedrijven bijna altijd lukte.

Het percentage jongeren dat tabak koopt of probeert te kopen is wel gedaald. Van de 16/17-jarigen koopt in 2016 9 procent weleens tabak. Dit was in 2014 14 procent. Jongeren komen nog wel via vrienden aan tabak, zo blijkt uit het onderzoek.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels