nieuws

IJsbereiders krijgen diploma, examen zwaarder dan verwacht

Fastfood 0

Nederland heeft er weer een groep gediplomeerde ijsbereiders bij. In het Ambachtelijk IJscentrum in Wageningen werden deze week de diploma’s uitgereikt. Een flink deel van de cursisten bleek het examen echter te hebben onderschat.

IJsbereiders krijgen diploma, examen zwaarder dan verwacht
Christof Thorrez (rechts) is de eerste Belg die een Nederlands ijsdiploma behaalde, hier overhandigd door voorzitter Jacques Vos. Hij slaagde voor de cursus Gespecialiseerd IJsbereider. Foto: Studio38C

Van de 93 cursisten die het examen hebben gedaan, zijn 86 geslaagd of deels geslaagd. 27 van die 86 cursisten haalden het theorie-examen niet en kregen alleen een praktijkcertificaat, terwijl twee cursisten alleen het theoriecertificaat behaalden. De meeste cursisten waren leerlingen van de bakkersopleiding in Wageningen die de cursus van school kregen aangeboden. De oudere cursisten kwamen uit de branche of het bedrijfsleven.

Verkeerd ingeschat

Het aantal cursisten dat gezakt is voor het theorie-examen, is hoger dan voorgaande jaren, zegt Ron Hansen, cursus coördinator en examenvoorzitter bij het Ambachtelijk IJscentrum. ‘Ze schatten het verkeerd in, sommige mensen denken er toch te makkelijk over. Er wordt veel gevraagd, zoals HACCP, warenkennis en rekenen. Ze moeten een recept kunnen berekenen. Daar gaan de meesten de fout in. Ze moeten een recept kunnen beoordelen. In ijs moet zoveel procent vet, droge stof en zoetigheid. Die parameters moet je kunnen beheersen. Je moet met je recept kunnen sturen.’

Het praktijkexamen, waar twee cursisten voor zakten, duurt drie uur. Hansen: ‘Ze moeten een roomijs maken en pasteuriseren, een vruchtensorbet en een coupe maken en ze moeten een ijsje proeven en beoordelen.’

ijsbereider

De nieuwe gediplomeerde ijsbereiders, hoewelniet iedereen het gehele diploma behaalde. Foto: Studio38C

Eerste Belg

Ook werden diploma’s uitgereikt voor Gespecialiseerd IJsbereider. Onder deze vier cursisten Christof Thorrez, eigenaar van Surprice in Houthulst (West-Vlaanderen). Thorrez is de eerste Belgische cursist die die een Nederlands diploma behaalde voor het vak van ijsbereiden.

‘Gespecialiseerd IJsbereider is een stuk zwaarder’, legt Hansen uit. ‘Dit examen bestaat uit een module technologie waarbij ze op moleculair niveau met grondstoffen werken, bijvoorbeeld met alcohol of kwark. Ze krijgen daarnaast een blinde opdracht om een aparte smaak te maken, zoals tequila-ijs met rode peper, basilicumijs of pompoenijs. Er zit altijd alcohol in, dat maakt het moeilijker. In de vaktechnische module moeten ze een heel werkstuk maken met onder meer taarten, bombes en restaurantdesserts. Dat moeten ze allemaal presenteren op een tafel die ze zelf moeten aankleden. Hier zijn ze een hele dag mee bezig.’

Volgens Hansen is er voldoende animo voor de cursussen van het Ambachtelijk IJscentrum. ‘We zitten ieder jaar rond de honderd cursisten. Dat is voor een klein land als Nederland best goed.’

ijsbereider

Van alle cursisten behaalden Marloes van Dijk en Baukje Elzinga de hoogste score.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels