artikel

Gebottelde kruidigheid

Horeca

Als teken van bijzondere kwaliteit mogen 77 gemeenten in het zuidelijke gedeelte van het Rhône-dal de speciale status van Côtes du Rhône Villages voeren. Slechts zestien gemeenten zijn gewettigd hun eigen naam op het etiket te vermelden. Twaalf daarvan inspireerden de panelleden van Misset Horeca’s Wijnpanel tot fair oordelen en spannende wijn-spijscombinaties.

Wie van noord naar zuid de Autoroute du Soleil richting Middellandse Zee rijdt en de nogastad Montélimar is gepasseerd, arriveert in het zuidelijke Rhône-dal. Hier, in de departementen Drôme en Vaucluse, liggen de zestien wijn’villages’ die het exclusieve voorrecht hebben hun eigen naam te vermelden op het etiket. Ze hebben ieder hun eigen microklimaat, een terroir en druivenpakket. De rode Grenache (maximaal 65 procent) domineert sterk, maar begint concurrentie te krijgen van de mondiaal meer en meer gewaardeerde Syrah. Secundaire druivensoorten zijn Mourvèdre, Cinsaut en een reeks andere. Moderne keldertechnieken doen hun intrede en rijping in eiken barriques neemt toe.

Mét gemeentenaam
Op de tafel van Misset Horeca’s Wijnpanel stonden alleen Villages-wijnen mét vermelding van de gemeentenaam, dus geen appellationwijnen zoals Vacqueyras en Gigondas. Alle wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar. De oogstjaren lopen uiteen. De jaren ‘96 en ‘97 gelden als goed, ‘98 als zeer goed en ‘99 als zeer sterk.
De proeftafel stond voor de gelegenheid opgesteld in de onlangs geheel vernieuwde Oude Warande van Wijnkoper Jan-Dio Verbunt in Tilburg; een statig en sfeervol pand met volop proefruimten. Behalve gastheer Verbunt schoven aan: de van geboorte Nederlandse wijnmaker Anton van Dijkman (‘wijn is een landbouwproduct met alure’) van Domaine de Marotte in Serres-Carpentras, restaurateur en cuisinier Gerrit Greveling van Chalet Royal in ‘s-Hertogenbosch en onze vaste wijnexpert en oenoloog Gerhard Horstink.
Chef Rob Schollen van het Tilburgse restaurant Auberge de Bonheur zorgde voor een perfect aansluitende lunch waarin Provençaalse kruiden de boventoon voerden. Hij leverde daarmee letterlijk en figuurlijk voedsel voor de discussie over mogelijke spijscombinaties met de Villages.

De proevers

Jan-Dio Verbunt: directeur en eigenaar van Wijnkoperij De Oude Warande in Tilburg
Anton van Dijkman: eigenaar van Domaine de Marotte in Serres-Carpentras
Gerrit Greveling: restaurateur en cuisinier van Chalet Royal te ‘s-Hertogenbosch
Gerhard Horstink: oenoloog en als docent verbonden aan het Hoger Hotelonderwijs in Leeuwarden
Robert Leenaers: wijnauteur en voorzitter van het panel

Reageer op dit artikel