artikel

CAO horeca eindelijk rond

Horeca

In de nacht van maandag op dinsdag heeft de FNV Horecabond met werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland een CAO-onderhandelingsresultaat voor de horeca bereikt.

Het horecapersoneel krijgt per 1 oktober een loonsverhoging van 4 procent, volgend jaar komt daar per 1 juli nog 3,75 procent bovenop. De zondagtoeslag blijft gehandhaafd maar wel in aangepaste vorm. Deze toeslag van 50 procent wordt nu geflexibiliseerd. Dat wil zeggen dat werkgevers en werknemers individueel en in overleg afspraken kunnen maken hoe het werken op zondag wordt gecompenseerd: in tijd, in de vorm van een eenmalige uitkering of in andere materiële zaken. KHN: ‘Wij zijn tevreden met dit compromis, omdat het horecawerkgevers de flexibiliteit geeft om hierover zelf met hun werknemers afspraken te maken.’

Aantrekkelijker
In de nieuwe CAO, die loopt van 1 juli 2000 tot 1 juli 2002, zijn tevens regelingen getroffen om het werken in de horeca aantrekkelijker te maken. Zo zijn er afspraken gemaakt om loopbaanbegeleiding, kinderopvang en medezeggenschap voor de horecawerknemers te stimuleren. Omdat de oude CAO al per 1 juli afliep, krijgen de werknemers voor de maanden juli, augustus en september een eenmalige compensatie.
De bonden zijn tevens akkoord gegaan met het schrappen van de hulpkrachten uit de CAO. Dat betekent dat ongeschoolde afwassers of mensen in de bediening maximaal drie jaar voor het minimumloon kunnen gaan werken. Deze mensen mogen wel gebruik maken van de scholingsmogelijkheden die de nieuwe CAO biedt. Begin oktober moeten de leden zich over de nieuwe CAO uitspreken.

Reageer op dit artikel