artikel

Pekingeend moet Nederland veroveren

Horeca

Bij de Chinese restaurants staat het al in lengte van dagen op de kaart, maar bij de Nederlandse horeca is het amper bekend: pekingeend. Het betreft hier niet alleen een authentiek Chinees gerecht, maar tevens een specifieke, Chinese eendensoort. Tomassen Duckto-Farm BV in Ermelo en coöperatie VSE in Harderwijk, de twee Nederlandse producenten van pekingeenden, starten met een offensief om ook de niet-Chinese horeca voor hun eendenproducten te interesseren.

Na jarenlang de Chinese restaurants als voornaamste afnemer te hebben, willen de producenten van het van oorsprong Chinese eendenvlees hun markt uitbreiden naar de Nederlandse horeca. Van de pekingeenden die het bedrijf Tomassen Duckto-Farm fokt en slacht gaat 90 procent naar Chinese restaurants. Directeur Gerrit de Zwaan: ‘Slechts 10 procent van de geslachte dieren gaat naar slagers en ‘gewone’ horeca. Dat willen we veranderen.’
In de toekomst wil De Zwaan eendenproducten als bout en borstfilet via de groothandel bij de horeca aanbieden. ‘We experimenteren met een voorgegaard product; een ontbeende eend die zo uit de diepvries de magnetron in kan. Vervolgens een minuut of 8 in de oven of onder de grill en klaar. Eenvoudig te bereiden en daarom interessant voor restaurants die niet met pekingeend bekend zijn.’

Inhaalslag
Respectievelijk vijftig en vijftien jaar fokken VSE en Tomassen pekingeenden. Voor die tijd hielden ze een ander soort eenden voor de productie van eieren. Met de komst van de legbatterijen werden kippeneieren zo goedkoop, dat het eendenei te duur was voor de consument. De fokkers stapten over op de pekingeend, bruikbaar om haar vlees en dons.Directeur John Langeslag van coöperatie VSE in Harderwijk, ontstaan uit vijftig samenwerkende eendenhouders, geeft toe weinig aandacht te hebben besteed aan de promotie van de pekingeend. Momenteel vindt de inhaalslag plaats. Langeslag: ‘We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een eendenschotel; een reeds gedeelde, hele eend op een aluminium schaal die zo de oven in kan. Tegen oktober zal het product bij de groothandel liggen.’
Hij verwacht dat de smaak van pekingeend een breed publiek zal aanspreken. ‘De smaak zit tussen die van wilde eend en kip in. Vlees van de wilde eend is veel roder en heeft de typische, sterke wildsmaak. Dat spreekt slechts een beperkt publiek aan. Kip heeft daarentegen weer weinig smaak en moet het vaak van een sausje hebben. Door de aanwezigheid van vet in het eendenvlees droogt het tijdens de bereiding niet uit. Het kan in tien minuten rosé worden gebakken, maar een half uur sudderen is ook geen probleem.’

Geen vraag
VEN Versmarkt in Diemen is niet bekend met de Nederlandse pekingeend. Vleesinkoper Derrick Westerborg: ‘Wij verkopen heel veel eend, maar altijd Franse en dan alleen de delen: filets, bouten en levers. Fokkers van Nederlandse eendensoorten zijn er niet. Op dit moment is er wel wilde eend verkrijgbaar.’ Of VEN op termijn ook pekingeend gaat verkopen, kan Westerborg nog niet zeggen. ‘Momenteel is er geen vraag naar, dus het zal eerst via promotie bekendheid moeten krijgen.’

Reageer op dit artikel