artikel

Gran café – Enschede

Horeca

Is de nieuwe trend al gesignaleerd: de opmars van het culinaire café? Bij deze dan. Gran Café aan de Oude Markt in Enschede behoort tot de categorie cafés die het niveau van de dagschotel ver zijn ontstegen. En toch heerst er een cafésfeer. Eigenaar Peter Ruseler (50) legt uit hoe het zit.

Gran café – Enschede

‘Je kunt tegenwoordig overal leuk uitgaan en op veel plekken lekker eten. Wat ons bedrijf speciaal maakt, is dat we een combinatie aanbieden. Én eten van culinair niveau én lekker aan de bar hangen, op het terras zitten of bij de open haard wat drinken. Zelfs dansen kan. Die combinatie, het totaalconcept, onderscheidt Gran Café van andere bedrijven.’

Kater-plus’
Ruseler (foto links) loopt al geruime tijd mee in de horeca. Samen met compagnon Fred Brinkhorst (57) heeft hij café De Kater opgericht, een bekend etablissement in Enschede. In 1988 zag het duo de mogelijkheid om een zogeheten ‘Kater-plus’ formule in de markt te zetten. ‘De gast is nu eenmaal verwend en wordt steeds kritischer. Wij hebben als lijfspreuk: bier koop je in de supermarkt en vlees bij de slager; wij verkopen sfeer, gezelligheid en gastvrijheid.’
Gran Café heeft een fraai terras voor zijn deuren. Heel aardig is de aanwezigheid van een grote, langwerpige leestafel op het terras. Eenmaal binnen valt de bijzondere inrichting op. Links van de ingang staat een royale bar met daarachter de grote wand waar de drank is uitgestald. Op de bar staat standaard een koeler met flessen champagne. ‘Daar verkopen we er nogal veel van.’ Rechts achterin is de open haard met een aardige gimmick: in het rookkanaal zit een knik. Partner Fred Brinkhorst, het creatieve brein van het duo, tekende voor het design van het totale café.

Stappenplan
In het achterste gedeelte van het bedrijf, daar waar het licht gedimd is, wordt er gegeten met zicht op de open keuken. Chef-kok Paul Veldhuizen werkt al elf jaar in het bedrijf. ‘Een open keuken voegt iets toe aan de beleving. Bovendien: ik heb niets te verbergen. Mensen mogen zien waar we mee bezig zijn’, zegt hij enthousiast. Bijzonder is dat de keuken tot één uur ’s nachts geopend is.
In Gran Café werken 11 fulltimers en circa twintig parttimers. Nieuwe medewerkers krijgen een mentor toegewezen, een vaste kracht die de medewerker via een stappenplan begeleidt. Ook krijgen ze het Gran Café-inwerkboek ‘Wat fijn dat je werk je hobby is’, waarin alle ins en outs van het bedrijf terug te vinden zijn. Het café is een erkend leerbedrijf.
Ook in andere opzichten is er sprake van een verantwoord personeelsbeleid. Medewerkers mogen niet langer dan acht uur per dag werken en het nuttigen van alcohol tijdens de dienst is ten strengste verboden. Ruseler: ‘Een blijere werknemer is nu eenmaal een betere gastheer.’

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels