artikel

‘Het avontuur trekt

Horeca

GertJan Uithof (31) en zijn vriendin Annemarie Dekker (28) verruilen hun snackbar met petit-restaurant in het Drentse Wilhelminaoord vanaf november voor een restaurant in de Portugese Algarve. Op 1 december hopen ze er hun eetgelegenheid te kunnen openen. ‘Zoveel geld als we hier in onze zaak in Wilhelminaoord verdienen, zullen we in de Algarve denk ik niet halen, maar in ons leven draait het niet alleen om de poen. In Portugal denken we een meer ontspannen leefwijze, zonniger weer en een mooiere leefomgeving te vinden. Bovendien trekt het avontuur ons erg aan’, aldus Uithof.

Eetgelegenheid ’t Luifeltje is een kleine doch knusse zaak, gelegen pal aan de drukke weg tussen het Friese Noordwolde en het Drentse Wilhelminaoord. Het 100 m2 grote pand bestaat uit een snackbargedeelte en een aangrenzend petit-restaurant met 34 zitplaatsen. Op het terras kunnen ’s zomers nog eens 30 mensen terecht. Behalve van de vaste klantenkring uit Wilhelminaoord en de omringende dorpen moet ’t Luifeltje het hebben van toeristen (die de Drentse bossen opzoeken) en van passerend wegverkeer dat een hapje wil eten of even komt pauzeren.

Zesde seizoen‘
Qua locatie zit je hier fantastisch’, zegt eigenaar GertJan Uithof. ’Deze eetgelegenheid bestaat al jaren en is hier ooit als snackbar gestart in een caravan. Na verloop van tijd kwam daar een vast gebouw voor in de plaats. ’t Luifeltje is door de jaren heen vaak van eigenaar gewisseld. Annemarie en ik zijn hier inmiddels aan ons zesde seizoen bezig. We verdienen een goed belegde boterham met ’t Luifeltje, vooral in de zomermaanden loopt het hier storm. Een gebrek aan inkomsten is dan ook absoluut niet de reden van ons besluit om naar Portugal te verhuizen. Het is het avontuur dat ons naar de Algarve trekt.’

Onderzeeboot
De uit Noordwolde afkomstige Uithof voelde zich al jong aangetrokken tot de horeca-branche. Hij voltooide na de middelbare school een opleiding tot kok en werkte tijdens die periode in vijf verschillende restaurants. Toen Uithof 21 jaar oud was, tekende hij voor vier jaar bij de marine. ’Ik ben in die periode drieënhalf jaar bemanningslid op een onderzeeboot geweest. Dat was een hele mooie tijd, waarin ik veel van de wereld heb gezien. Op een gegeven moment begon het leven als marine-officier me echter te vervelen. Ik besloot daarom de marine vaarwel te zeggen en werk in de horecabranche te gaan zoeken’, vertelt hij.

Onderwijzeres
Aanvankelijk wilden Uithof en zijn vriendin een grand café in België beginnen, maar dat ging op het laatste moment niet door. ’Toen diende zich ineens de mogelijkheid aan om snackbar-petit restaurant ’t Luifeltje in Wilhelminaoord te kopen. Die kans hebben we aangegrepen. Annemarie was net afgestudeerd als onderwijzeres en combineerde onze zaak eerst nog met het voor de klas staan, maar die twee banen bleken niet samen te gaan. Daarom besloot ze fulltime voor ’t Luifeltje te kiezen’, zegt Uithof. ’We hebben sindsdien een goede taakverdeling: GertJan neemt het petit-restaurantgedeelte voor zijn rekening, ik run de snackbar’, vertelt Annemarie Dekker.

Voor de wind’
Daarnaast hebben we nog enkele personeelsleden in dienst. GertJan voelt zich als kok toch het meest thuis in het restaurant, terwijl ik het werken in het snackgedeelte erg leuk vind. Als scholiere verdiende ik vroeger in de weekenden en vakanties altijd al bij als medewerkster van een snackbar. Het werk was me dus niet vreemd. Ik kan niet anders zeggen dat het GertJan en mij voor de wind ging in ’t Luifeltje. Als we enkele maanden geleden niet het aanbod uit Portugal hadden gekregen om daar een restaurant te beginnen, hadden we het hier in Wilhelminaoord ongetwijfeld nog jaren volgehouden.’

Algarve
Het voornemen van Dekker en Uithof om naar Portugal te verhuizen, is pas kort geleden ontstaan. ’De Algarve was eerst absoluut niet aan de orde. Annemarie en ik wilden aanvankelijk ’t Luifeltje in oktober van dit jaar gaan verbouwen en uitbreiden. De tekeningen waren klaar, de bouwvergunning was rond’, vertelt Uithof. ’De geplande renovatie vergde een flinke investering. Omstreeks juni had ik telefonisch contact met een goede kennis, horeca-ondernemer Nico van der Vlis uit Nunspeet, waarvoor ik ooit als kok had gewerkt. Deze man was enkele jaren geleden naar de Portugese Algarve verhuisd en heeft daar inmiddels een bar, een appartementencomplex en een restaurant. Hij deed me in dat telefoongesprek het aanbod om zijn goed lopende eetgelegenheid in het dorp Maritenda over te nemen.

Geen massatoerisme
Annemarie en ik stonden toen voor de keus: flink investeren in ’t Luifeltje of verhuizen naar Portugal.’Het duo pakte meteen het vliegtuig naar Portugal om het hen aangeboden restaurant eens kritisch te bekijken en de mogelijkheden aldaar goed op een rijtje te zetten. ’We waren eigenlijk meteen om. Het restaurant ziet er van binnen en buiten goed uit, trekt dagelijks veel klanten en staat in een idyllisch bergdorp op circa zes kilometer van de Atlantische Oceaan. De snelweg naar het vliegveld Faro loopt vlak langs Maritenda. Het massatoerisme zoals in de kustplaatsen is er gelukkig nog niet doorgedrongen. In en rond het dorp wonen erg veel Nederlanders, Engelsen en andere West-Europeanen die er overwinteren of permanent wonen. Zij vormen de grootste klandizie van het restaurant, dat ‘Van Gogh’ heet.

Pachten
Uithof en Dekker hebben met eigenaar Van der Vlis de afspraak gemaakt dat ze de eetgelegenheid (vijftig zitplaatsen en een buitenterras met honderd stoelen) in Maritenda eerst een jaar van hem zullen pachten. ’Mochten we na die twaalf maanden geen toekomst zien in het restaurant, dan kunnen we ons uit de zaak terugtrekken. Je moet er toch rekening mee houden dat je niet slaagt in Portugal. Als het runnen van het restaurant ons na een jaar prima bevalt, worden GertJan en ik definitief eigenaars van de zaak. Van der Vlis zal ons in de eerste maanden intensief begeleiden. Dat geeft wel een geruststellend gevoel. GertJan zal samen met een Nederlandse chef-kok de keuken runnen, ik ga aan de slag in de bediening’, zegt Dekker.

Uitdaging
In september reisde het duo voor de tweede maal naar Maritenda om de deal definitief rond te maken. Per 1 december worden Dekker en Uithof de nieuwe pachters van restaurant Van Gogh. Snackbar-petit-restaurant ’t Luifeltje is inmiddels verkocht aan de familie Bekhof uit Noordwolde. De nieuwe eigenaars worden de komende weken ingewerkt door Dekker en Uithof, die zich per 1 oktober uit de zaak terugtrekken. ’We hebben ontzettend zin in onze nieuwe uitdaging in PortugalÕ, zegt laatstgenoemde. ’Wie weet, werken we over enkele jaren wel weer in Nederland of elders in Europa. Ik ben namelijk geen type die lang op dezelfde werkplek blijft zitten.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels