artikel

Huisbladen: altijd goed nieuws

Horeca

De opkomst van moderne communicatiemiddelen ten spijt, is het drukwerk nog lang niet afgeschreven. Integendeel. Steeds meer (eet)cafés, restaurants en hotels gaan ertoe over hun eigen blad uit te brengen. En waar de een nog kiest voor een op dun papier gedrukt krantje, maakt de ander er een glossy tijdschrift van. Ondernemers die het goed aanpakken hebben al snel een klantenbinder van formaat in huis. Vaak nog kostendekkend ook. Hieronder enkele tips als u van plan bent een huiskrant te maken.

Doelgroep
Wilt u een eigen huiskrant beginnen? Bepaal tevoren doel en doelgroep; die zijn bepalend voor het gezicht van het blad.

Overlegstructuur
Het maken van een eigen huisorgaan kost u hoe dan ook tijd. Kiest u ervoor zelf de artikelen te schrijven, dan is het raadzaam een eindredacteur de teksten te laten bewerken. Besteedt u het schrijven uit, houd er dan rekening mee dat een outsider niet alles over het bedrijf weet. Een goede overlegstructuur is in dat geval noodzakelijk.

Humor
Schrijf helder en to the point. Maak gebruik van foto’s en/of illustraties. Vermijd het gebruik van moeilijke woorden. Verder doet een beetje humor het altijd goed.

Kort
Korte verhalen worden eerder en beter gelezen dan lange. Zorg in uw huisblad voor voldoende afwisseling.

Professioneel
Leuke artikelen worden onleesbaar door een slechte vormgeving. Het is dan ook raadzaam hiervoor professionals in te schakelen.

Vervangen
Bent u bang dat het starten van een huiskrant te veel in de papieren gaat lopen? In dat geval is het ‘t overwegen waard de krant de reguliere menukaart of brochure te laten vervangen.

Adverteerders
Plaatsing van advertenties kan de kosten van verschijning van een huiskrant flink terugdringen of zelfs volledig dekken. Kies wel adverteerders die passen bij de aard van blad en bedrijf.

Goodwill
Het werven van advertenties kan natuurlijk uitbesteed worden, maar met een beetje goodwill van uw eigen leveranciers komt u ook een heel eind. De kosten voor adverteren zijn afhankelijk van blad, papiersoort en oplage.

Concurrent
Wie advertenties plaatst in zijn huisorgaan, moet er rekening mee houden dat niet iedere adverteerder ervan gediend is ook de concurrent in het blad aan te treffen.

Vertaling
Ontvangt u veel gasten uit een bepaald land? In dat geval is een vertaling van (een aantal van) de artikelen in de betreffende landstaal de moeite waard voor een bijlage.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels