artikel

Topdrukte op wilddag

Horeca

De Open Wilddag van de Apeldoornse Horecagroothandel Hanos trok vorige week naar schatting drieduizend bezoekers, ruim duizend meer dan vorig jaar. Een groot succes, concludeert organisator Garry de Boer, hoewel hij het evenement liever beoordeelt op z’n inhoud dan op het aantal belangstellenden.

De bezoekers, die vanuit het hele land waren gekomen, waren getuige van diverse informatieve kookdemonstraties. Zo verzorgden de SVH Meesterkoks Dirk Middelweerd (Treeswijkhoeve, Waalre), Marc van Gulick (Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag) en Fons Duivenvoorde (Houten Vier, Amsterdam) culinaire seminars.

Eetcafé
Zij demonstreerden dat koken met wild niet duur hoeft te zijn en ook in het bereik van een eetcafé kan liggen. Door bijvoorbeeld de reebiefstuk te laten liggen en een reehachee te maken van de minder courante delen. Of door een wildcombi te maken met een duurdere wildsoort en een goedkoop stukje konijn. Verder waren er patisseriedemonstraties, en kaasproeverijen met suggesties voor creatief gebruik van kaas in de keuken. Er was een Portugese kok die demonstreerde wat er in Portugal met wild wordt gedaan en er viel van alles te proeven. Hoogtepunt voor veel bezoekers was een bezoek aan de Hanos Wildfabriek die was omgetoverd in een Wildtheater, compleet met muzikale acts.

Wedstrijd
Op de beursvloer vond bovendien de finale plaats van de wedstrijd Wildkoken op de Veluwe. De finalisten bereidden voor het oog van publiek en jury een voorgerecht met Nederlandse wilde eend en een hoofdgerecht met wildzwijnsrack. Op de derde plaats eindigde Roland Philipsen van hotel-kasteel Ter Worm in Heerlen, op de tweede Johan Reker van De Echoput in Hoog Soeren. Overtuigend winnaar was Vincent Banning van Residence Roosendaal in Roosendaal. De jury was lovend over zijn voorgerecht: een taartje van plakjes eendenfilet en -lever en een ragout van de boutjes. Bij het hoofdgerecht maakte hij van het malste stuk wildzwijnskoteletjes en van de rest een zwijnsworstje. De hete bliksem en de saus op basis van ontbijtkoek smaakten er uitstekend bij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels