artikel

Tussen boterham en beleg

Horeca

Halfvolle boter, margarine met een laag vetgehalte of dieethalvarine: brood wordt er lekker smeuïg van. Maar hoe meer smeersels er komen, hoe minder mensen hun brood blijken te besmeren. Is dat wel gezond?

Er zijn veel misvattingen over broodsmeersels, waardoor men onterecht stopt met smeren. Mensen denken vaak dat smeersels te veel ongezond vet leveren. Boter levert inderdaad veel verzadigd (ruim zestig%), en dus ongezond vet, maar de meeste halvarines, margarines en lightsmeersels leveren juist veel onverzadigd vet, circa zeventig %. En dieethalvarine en dieetmargarine zelfs bijna tachtig %. Dus zo ongezond is het niet.

Gezond gesmeerd
Voor iemand die let op zijn gewicht is een product met minder dan veertig gram vet per honderd gram de beste keuze. Door het lage vetgehalte bevatten deze smeersels minder calorieën dan gewone margarine. Let iemand op zijn cholesterolgehalte in het bloed, dan is ook een dieetmargarine(product) een goed alternatief.
Broodsmeersels leveren echter niet alleen vet, ze zijn ook belangrijke leveranciers van de vitamines A, D en E. Vooral de consumptie van vitamine A is de laatste jaren in het gedrang gekomen vanwege de verminderde consumptie van margarine en halvarine. Een ernstig tekort aan vitamine A kan nachtblindheid, bloedarmoede en een daling van de weerstand tegen infecties tot gevolg hebben. Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw en vitamine E speelt waarschijnlijk een rol bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten. Wie dagelijks zeven sneetjes brood besmeert, heeft al een kwart van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine A , alle vitamine D en een derde van de ADH van vitamine E binnen.

Trend
Olijfoliesmeersels zijn de nieuwste trend. Olijfolie is in vanwege het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren en de smaak. Daarop hebben fabrikanten slim ingespeeld door het introduceren van broodsmeersels met olijfolie. Voor de liefhebbers van de mediterrane keuken een welkome variant, maar het is absoluut niet gezonder dan andere broodsmeersels met een hoog gehalte aan onverzadigd vet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels