artikel

Wat ligt er op tafel?

Horeca

Tafellinnen omvast natuurlijk veel meer dan tafellakens en (dek) servetten in standaardkleuren. Er is veel mee mee te doen dan alleen het bedekken van tafels. Hoe je tafels opdekt en welk tafellinnen je kiest, is belangrijk voor de hele sfeer.In restaurants is al duidelijk zichtbaar dat dit wordt opgepikt én uitgebuit. Soms gebruikt men het linnen als kleuraccent in een rustig interieur, dan is het weer meer een rustpunt als het restaurant opvallend en felgekleurd is aangekleed. Maar tafellinnen biedt meer. Het kan als basis dienen voor een totaaldesign. Architectuur met tafellinnen dus. We gaan op bezoek bij restaurants die zich duidelijk onderscheiden met tafellinnen.

Locatie: restaurant Kaagjesland, Reeuwijk
Eigenaren: Carla en Rien Achterberg
Aantal zitplaatsen: vijftig
Keuken: Mondiaal
Prijsindicatie: 3-gangen menu ƒ 65,-, dagmenu ƒ 69,50

‘Een losse sfeer en moderne gerechten met een hoge kwaliteit’, typeert Carla Achterberg het anderhalf jaar geleden geopende Restaurant Kaagjesland. In het interieur overheersen felrood en oranje, knalgroen en –blauw. De kleuren zijn tot in de schilderijen doorgevoerd en ook de stoelen hebben verschillende kleuren. Zandkleurige linnen lopertjes en servetten op Mexicaans grenen tafels vormen een rustpunt in het kleurige interieur. ‘De kleur van de tafels loopt door in het tafellinnen en vormt een eenheid met de houten vloer.’ De natuurtinten sluiten aan bij de landelijke omgeving en versterken het natuureffect van binnen naar buiten toe. De lopertjes geven een opgedekt geheel, terwijl de mooie houten tafels toch goed tot hun recht komen. ‘Zonder lopertjes kan ook, de tafels zijn er mooi genoeg voor, maar dan wordt het toch gauw eetcaféachtig en dat past niet bij de kwaliteit van de keuken en het image van het bedrijf.’

Locatie: Alliance restaurant Het Koetsthuis Schuttersveld ( Michelinster), Enschede
Eigenaar/cuisinier: Fred Böhnke
Aantal zitplaatsen: veertig
Keuken: Klassiek Frans met moderne en buitenlandse invloeden
Prijsindicatie: 3-gangen menu ƒ 85,-

Restaurant Het Koetshuis Schuttersveld ligt verborgen tussen het privé groen van het gelijknamige kasteeltje. De inrichting is conform de status van een Alliance sterrenrestaurant. Mooi, met zandkleurig linnen opgedekte tafels en spotverlichting in het plafond, geven de ruimte een behaaglijke, warme, haast huiselijke, uitstraling. De spotverlichting speelt een spel met de tafel. ‘Door bundeling van licht boven de tafel lijkt het net alsof je aan tafel in een kring zit.’ Het zandkleurige tafellinnen wordt binnenkort vervangen. De kleur van het nieuwe tafellinnen is nog niet bekend, maar wordt in overleg met de architect gekozen. ‘Want je moet niet denken dat je alles weet, alleen omdat je goed kunt koken.’ Wel worden het weer tafellakens met dekservetten en uiteraard een linnen servet. ‘Dat past het beste bij het imago van dit restaurant.’

Locatie: Restaurant Christian, Leidschendam
Eigenaar/cuisinier: Christiaan van der Linden
Aantal zitplaatsen: veertig
Keuken: Klassiek Frans met moderne gerechten
Prijsindicatie: 4-gangen menu ƒ 69,50

Restaurant Christian van Christiaan van der Linden (voorheen chef-kok van Savelberg, daarvoor werkzaam in De Bokkedoorns) is nog maar net (22 juni) geopend. Restaurant Christian is een typisch voorbeeld van hoe tafellinnen de basis kan vormen van een totaaldesign van een horecabedrijf. In het pand bevinden zich naast het restaurant twee zalen en een aperitiefruimte met bar. De champagnekleur van het tafellinnen en de combinatie van aardetinten met lila en zwart en goudaccenten van de doorzichtige, voile tafelrokken bepalen de sfeer en uitstraling van het restaurant en worden overal in het pand herhaald, in vitrage en overgordijnen. Deze opvallende kleurcombinatie wordt gecombineerd met hardblauwe lampen en accessoires, rode en blauwe vloerbedekking en stoelbekleding. Het champagne van de tafellakens komt terug op de muren en schept rust.

Locatie: Restaurant Rakang, Amsterdam
Eigenaar: Kleeihaya Mungkorn
Aantal zitplaatsen: 40
Keuken: Thais
Prijsindicatie: 4-gangen menu ƒ 65,50

Een sentimentele ervaring delen. Thais eten is een gezellige, harmonieuze aangelegenheid, de keuken is pittig gekruid. De sfeer van Rakang wordt voornamelijk bepaald door het tafellinnen (gebroken wit met exotisch zwart dessin) en de stoelen, waarover een hoes van grof, gebroken wit linnen. Het tafellinnen wordt afgedekt door glazen platen, waardoor de sprookjesachtige figuren op het tafellinnen tot leven schijnen te komen. De verdere aankleding van het restaurant is, op enkele wandversieringen na, heel sober. Maar meer is absoluut niet nodig.

Locatie: Restaurant Spandershoeve, Bussum
Eigenaar: Mw. Boerekamp
Aantal zitplaatsen: zestig
Keuken: Indisch
Prijsindicatie: Indische maaltijd met acht hoofdgerechten ƒ 77,50

Indisch restaurant Spandershoeve is het enige Indische restaurant in Nederland met een Michelinster. De tafels zijn stijlvol opgedekt met bruingeel en oranjegetinte tafellinnen (effen tafellaken met dekservet met dessin). De kleuren en de wijze van opdekken zijn in overeenstemming met de oosterse keuken en de kwaliteit van het restaurant. ‘De keuken bepaalt in feite de sfeer op tafel. En die wordt weer door het tafellinnen bepaald’, zegt bedrijfsleider Richard Leow.

Kleuren

  • Bronskleuren en warme, aardse tinten, combinaties van zandkleur met okergeel en roestbruin.Goed te combineren met eenvoudig, wit hotelporselein en standaard wit linnen horecaservet<>
  • Felgekleurde (hardblauw en hardgeel) lopertjes en servetten Gekleurde servetten moeten naast en niet op het bord worden gezet.<>
  • Rood en zwart, lila en aubergine, lavendelblauwe tinten. Harmonieus door en naast elkaar in interieurs en op tafel te gebruiken.
  • Reageer op dit artikel
    Lees voordat u gaat reageren de spelregels