artikel

Bierkennis bijspijkeren in Brussel

Horeca

Het wijnland bij uitstek, Frankrijk, heeft al jaren z’n school voor oenologie (wijnkunde) in Bordeaux. België – volgens velen hét bierparadijs – kon niet achterblijven. Sinds een paar weken is in de hoofdstad Brussel het Hoger Instituut voor Bierologie & Gastronomie gevestigd. De belangstelling voor een opleiding aan het instituut is groot, ook onder kasteleins en restauranthouders in Nederland.

Bier en eten gaan prima samen, vinden ze in België. Op initiatief van de Confederatie der Brouwerijen van België – vergelijkbaar met het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) bij ons – en de European Association of Hotel and Tourism Schools, en in samenwerking met de Belgische Dienst voor de Serveerkunst van het Bier (BSB), is deze zomer het Hoger Instituut voor Bierologie & Gastronomie opgericht.‘
Doel is de kennis en kunde van het bier te verspreiden, in alle facetten, en in combinatie met de gastronomie’, zegt Johan Blervacq van de Confederatie van Belgische Bierbrouwers. Volgens hem is het een misverstand dat lekker eten alleen mogelijk is in combinatie met een goed glas wijn. ‘Bij heel veel gerechten komt bier ook uitstekend tot z’n recht. Goed, over smaken valt niet te twisten, maar bier en gastronomie vormen een perfect huwelijk. Zeker in België, waar de bieren zo verschilend van smaak zijn. Juist door die smaaknuances is er voor elk gerecht wel een bijpassend biertje te vinden.’

Hotelschool
Veel meer dan in ons land, doen de brouwers in België er van alles aan om het publiek aan te zetten bier bij de gastronomie te betrekken, thuis of bij een restaurantbezoek. Behalve de smaak, kleven aan bier bij het eten tal van praktische voordelen, zo stelt het Brouwersblad, het driemaandelijkse tijdschrift voor de Belgische bierwereld, in z’n juninummer. ‘Voor zakenmensen is bier een volwaardig alternatief bij het middagmaal. Door de aanwezigheid van CO2 bevordert bier een vlottere vertering en zal de alcohol sneller worden afgebroken.’ Het zijn dingen waaraan op de hotelscholen in België tot nog toe weinig aandacht werd geschonken. Doodzonde, vond onder meer de Belgische Dienst voor de Serveerkunst van het Bier. Deze organisatie, die zich tot voor kort uitsluitend richtte op de tapvaardigheid onder café-eigenaren, streeft er de laatste jaren meer en meer naar het vak van kroegbaas te professionaliseren. Dat gebeurt onder meer door de economische en administratieve kant van de bedrijfsvoering te belichten en de beroepskennis van bier te vergroten. De dienst stond aan de wieg van de opleiding die nu in Brussel van start gaat.
De opleiding van het Hoger Instituut voor Bierologie & Gastronomie is voorlopig ondergebracht in hotelschool Ter Hercke. Daar zijn afgelopen maandag de eerste twaalf cursisten aan de slag gegaan. ‘
De belangstelling is enorm, ook onder collega’s in Nederland’, zegt directeur Willy Creten. ‘Gisteren was hier nog een restaurateur uit Nederland, die zich uitermate geïnteresseerd toonde. En ik weet dat ook iemand uit Maastricht zich heeft gemeld.’

Ver weg
Dolenthousiast is ook Carel Oomes van bierspecialiteitencafé De Vlaamsche Reus in Wageningen. ‘Ik ben met een collega op de informatiedag in Brussel geweest. Hartstikke leuk, zo’n opleiding. Ik zou graag meedoen, maar de afstand Wageningen Brussel is wat te groot. Elke week die kant op, is gewoon niet haalbaar als je ook nog een bedrijf draaiende moet zien te houden.’
Het probleem van de afstand behoort over een tijdje tot het verleden, voorspellen de initiatiefnemers in België. Als alle kinderziektes van de opleiding zijn verholpen, krijgen ook opleidingsinstellingen in de horeca elders kans de cursus in hun lesprogramma op te nemen. ‘Horecaondernemers uit Breda kunnen dan terecht in Antwerpen, hetgeen de reistijd aanzienlijk inkort’, aldus Willy Creten.
Op termijn hoopt het Hoger Instituut voor Bierologie & Gastronomie een team van zogeheten biervoordrachtgevers samen te stellen. Die kunnen op hun beurt verenigingen en scholen wegwijs maken in de Belgische biercultuur

Lessen in bier

De cursus Bierologie & Gastronomie telt 240 lesuren en bestaat uit drie modules van elk 80 uur theorie. Aan de orde komen algemene bierkennis, toegepaste bierkennis en bierdegustatie. Cursisten die het programma afronden, ontvangen het sectorgerichte diploma van bieroloog. Wie komt in aanmerking voor de cursus? Iedereen die ten minste vijf jaar werkervaring heeft in een café of restaurant in België of in Nederland. Belangstellenden kunnen een brief richten aan het Hoger Instituut voor Bierologie & Gastronomie, Grote Markt 10, Brussel, België.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels