artikel

Horecaondernemers rampwijk in de kou

Horeca

Ondernemers in Enschede vrezen dat de financiële gevolgen van de vuurwerkramp nog jaren voelbaar blijven. Vooral bedrijven in het rampgebied zelf hebben moeite het hoofd boven water te houden. Behalve materiële schade, hebben nogal wat zaken omzet misgelopen. Verzekeraars blijken bovendien in veel gevallen traag met uitkeren. Er komt compensatie, kondigde het kabinet vorige week aan. Maar daar zal niet iedereen mee geholpen zijn.

De regering trekt ƒ80 miljoen uit voor ondernemers die getroffen zijn door de vuurwerkramp in Enschede. Staatssecretaris Ybema zei vorige week vrijdag dat per ondernemer een bedrag van maximaal 220.000 gulden beschikbaar is. Gerekend wordt met een gemiddelde van 160.000 gulden. Het gaat om schade die niet of nauwelijks was verzekerd. Niet alleen materiële schade, ook misgelopen omzet wordt vergoed.

Lichtpuntje
Voor de horeca in Enschede is het gebaar een lichtpuntje in donkere tijden, maar niet elke ondernemer zal ermee geholpen zijn. Neem Wim Kleinsman van café-restaurant/kegelbaan De Zon. Zijn bedrijf is nog steeds gedeeltelijk gesloten. Het kegelcentrum liep forse schade op.
Kleinsman is verzekerd, zal daarom geen beroep kunnen doen op het extra geld van de overheid, maar tot schade-uitkering is het nog niet gekomen. ‘Vanochtend zou er iemand van de verzekering langskomen, maar ik heb niemand gezien.’ Hij heeft geen idee hoe lang het nog kan duren voordat de verzekeraar met geld komt en een begin kan worden gemaakt met de herstelwerkzaamheden. ‘Intussen moet ik mijn vaste gasten blijven teleurstellen.’

Oneens
Ook Herman Gerritsen van café-restaurant Gerritsen was verzekerd en kan geen beroep doen op het potje van het kabinet. Toch heeft hij de schade in zijn bedrijf nog steeds niet volledig kunnen herstellen. Dat komt doordat ondernemer en verzekeraar het nog niet eens zijn over de hoogte van het bedrag.
MKB-Nederland is tevreden over de schaderegeling die het kabinet heeft getroffen, maar plaatst ook kanttekeningen. Zo heeft de organisatie kritiek op het maximum bedrag aan vergoeding. MKB-Nederland vraagt zich verder af of de termijn van drie jaar voor geleden omzetschade in alle gevallen voldoende is.

Ontoereikend
De belangenvereniging van gedupeerde ondernemers in Enschede heeft forse kritiek op de schaderegeling. Ze vindt de maximale vergoeding van 220.000 gulden per ondernemer onvoldoende en de uitkeringsperiode van drie jaar ontoereikend. ‘We moeten constateren dat de regeling minimaal is. Zeker de grotere bedrijven worden uitgeknepen’, aldus voorzitter Oosting tegenover het ANP. Hij merkt op dat zeker 30 procent van de ondernemers niet onder de vergoedingsregeling zal vallen. Hij baseert zich daarbij op een enquête.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels