artikel

Horecava 2001: klein maar levendig

Horeca

Productpresentaties, wedstrijden, proeven, drinken, nieuwe contacten opdoen, collega’s ontmoeten: al deze zaken maken een bezoek aan de beurs meer dan waard. Een voorproefje van horecava 2001.

Themapaviljoens
Op de themapaviljoens vinden bezoekers een gezamenlijke presentatie van het totale aanbod in een productgroep. Horecava 2001 kent vijf paviljoens: wijn (Europahal), kwaliteit arbo & milieu (Europahal), vacaturebank (Europahal) , formule en franchise (Amstelhal) en koffie & thee (verbindingshal).

De Horecava Innovation Award
Veel exposanten maken van de gelegenheid gebruik om op de Horecava 2001 nieuwe producten te introduceren. De Horecava Innovation Award gaat naar het innovatiefste product op de beursvloer. Een jury van deskundigen deelt prijzen uit in drie categorieën: food & beverage, interior & design en equipement. Meer informatie en aanmelden: 020-5491212

De Horecava Stand Award
Een onafhankelijke jury op het gebied van standbouw en presentatie bezoekt tijdens de eerste beursdag de stands om ze te beoordelen op een aantal criteria zoals concept, presentatie, standbezetting en uitnodigingsbeleid. De mooiste, doeltreffendste of boeiendste stands krijgen een prijs. Meer informatie: FBTN, 06-51138317

Wijnproeverij
Wijnmagazine Proefschrift houdt tijdens de beurs een wijn/spijsprogramma. Zo kunnen deelnemers tijdens een proeverij onderzoeken in hoeverre biologische en biodynamische wijnen verschillen van gewone wijnen. Daarnaast vindt de Nationale Huiswijntest plaats, waarbij de kwaliteit van de huiswijnen in de Nederlandse horeca onder de loep ligt. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt naar kroegen/cafés, eetcafés en restaurants. In de finale beoordelen diverse prominenten uit de horeca de genomineerden. De beste drie huiswijnen uit iedere categorie zijn op de andere beursdagen ook voor het publiek te proeven. Dagelijks kunnen bezoekers een basiscursus wijnproeven volgen en vervolgens hun kennis testen. Allerlei aspecten van het proeven van wijn komen aan de orde, zoals de betekenis van kleur, geur en smaak, de herkenbaarheid van druivensoorten en houtrijping. Meer informatie: Proefschrift, 020-6251298

Horecava Cocktail Award & VEN Longdrink Cup
Bartenders strijden op de beurs om de Horecava Cocktail Trophy en de Horecava Longdrinkcup. Niet alleen de smaak van het drankje telt, ook de algehele ‘show’ rondom de bereiding en de presentatie wegen mee bij de uiteindelijke beoordeling. Bij beide opdrachten is één ingrediënt verplicht: Eldorado rum bij de longdrink en Citadell gin bij de cocktail. Organisatoren zijn VEN Internationale Versmarkt en Amsterdam RAI in samenwerking met de Nederlandse Bartenders Club. Meer informatie: VEN 020-3988867

Conveniencekookwedstrijden
Voor de vierde maal vinden tijdens de horecava de Nationale Convenience Kookwedstrijden plaats. Deelnemers moeten hier met kant en klare ingrediënten een maaltijd bereiden. Daarbij weten zij vooraf niet welke producten zij tot hun beschikking hebben. Op de beursvloer staat er een wedstrijdwinkel met een uitgebreid assortiment aan convenienceproducten waaruit zij kunnen kiezen. Het gerecht, bestemd voor vier personen, moet binnen een uur (desserts twee uur) aan de jury gepresenteerd worden. De jury bestaat onder andere uit Herman den Blijker van restaurant De Engel (Rotterdam, 1 michelinster) en meesterkok Karl Trompert van Trompert Food Design. Zij letten allereerst op het innovatieve karakter van het gerecht. Andere beoordelingscriteria zijn smaak, geur, originaliteit, presentatie en creativiteit, portionering, de toepassing van convenience, het gebruik van de oven en toegepaste technieken. De presentatie van de wedstrijden is in handen van Ton Fagel.
De conveniencewedstrijd heeft drie categorieën:
-instellingen en bedrijfscateraars, gerecht: zalm en pasta met gebruik van oven
-Dutch Convenience Open, gerecht: Welsh Beef en aardappelgerecht met gebruik van oven-desserts, gerecht: omelet Sibérien of omelet Vesuvius
De Nationale Convenience Kookwedstrijden zijn opgezet door de Stichting Voorlichting Convenience, een samenwerkingsverband van onder andere VEN Internationale Versmarkt, Horeca Journal en het Amsterdams College voor Hotel en Gastronomie. Meer informatie: www.ven.nl

Prix de Cuisine Creative
De Bonduelle conveniencekookwedstrijd legt de nadruk op het gebruik van groenten. De jury beoordeelt de gemaakte voor- en hoofdgerechten op convenience, creativiteit en maximale kostprijs. Meer informatie: Bonduelle Benelux, 040 – 2618833

SVH Manifestatie: visie op vakmanschap
De SVH Manifestatie besteedt dit jaar op de beurs aandacht aan de thema’s consument, arbeid en rendement. De manifestatie bestaat uit diverse activiteiten waaronder de wedstrijden Nationaal Kampioenschap voor Jonge Koks, het Kampioenschap voor jonge Gastheren/-vrouwen, Kastelein van de Toekomst en SVH Plaza met informatie over diensten en producten zoals opleidingen, trainingen en examens. Komend jaar zal ook het Nationaal Kampioenschap deel uitmaken van de presentatie op de beursvloer. Dit alles vindt plaats in de Amstelhal. Meer informatie: SVH Onderwijscentrum, 079 – 3203762

Lustrumeditie ‘Klaar voor je Start’
Voor de vijfde keer organiseert Amsterdam RAI in samenwerking met SVH voor de hoogste klassen van het horecaonderwijs de themadag ‘Klaar voor je Start’. Circa 700 jonge starters krijgen ‘s ochtends een informatief programma met onder andere lezingen en paneldiscussies voorgeschoteld. De ervaring leert dat de studenten mede door dit bezoek aan de beurs hun loopbaan in de horeca met enthousiasme tegemoet zien. Voor meer informatie: Caroline Kuyt, 020-5491212

Het Lekkerste Broodje van Nederland
De klassieker onder de wedstrijden van de horecava en publiekstrekker bij uitstek is de strijd om ‘het lekkerste broodje van Nederland’. In de Amstelhal bereiden twee koks in zes minuten een culinair broodje. Meer informatie: Koninklijk Horeca Nederland, 0348-468457.

Toekomst van de horeca in Horecaformule 2020
Bedenk dé horecaformule voor 2020. Dit was de opdracht die studenten en docenten in het horecaonderwijs en ondernemers in de horeca kregen. De formule mag betrekking hebben op elk type horecabedrijf of combinatie van horecabedrijven, zolang het idee maar vernieuwend is. De plannen van de finalisten zullen tijdens de horecava gepresenteerd worden op het formule- & franchise-plein in de Amstelhal. Meer informatie: Ferdie Olde Bijvank 0318-643093.

Nieuwsshow
In het theater van Elsevier bedrijfsinformatie (Misset Horeca, Snackkoerier, Horeca Journal, Catering Magazine en www.zibb.nl/horeca) brengen de dagelijkse nieuwsshows de opvallendste zaken van de beurs voor het voetlicht. Daarnaast is er veel aandacht voor actuele ondernemerszaken, zoals het gebruik van internet. In het theater wordt verder veel geproefd en getest. Een deskundig panel test de lekkerste jenever en bartenders laten hun mooiste cocktails proeven. Meer informatie: Misset Horeca, 0314-349349 of zibb horeca, 0314-358224

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels