artikel

Londen als springplank

Horeca

Londen is een mooie springplank naar de internationale hotellerie, zegt Irene Brouwer (26). Begin dit jaar startte zij een werving- en selectiebureau voor de Londense hotelbranche. In de afgelopen maanden vonden tientallen Nederlanders via haar een baan in vier- en vijfsterrenbedrijven in de Britse hoofdstad.

Wie denkt dat een nijpend personeelstekort alleen de Nederlandse hotellerie parten speelt, moet maar eens in Londen gaan kijken. Daar zitten de vier- en vijfsterrenbedrijven ook te springen om gekwalificeerde mensen. En voor de Britse hoofdstad geldt eveneens: wat je dicht bij huis niet vinden kan, dat moet je van ver halen. Steeds meer personeel wordt uit het buitenland aangetrokken. Onder hen een groeiende groep Nederlanders,

Gek op Nederlanders
Vele tientallen, mogelijk zelfs een paar honderd Nederlanders, zijn werkzaam in hotels in Londen, weet Irene Brouwer. Als het aan haar ligt worden dat er de komende jaren nog veel meer. In maart van dit jaar richtte Brouwer haar werving- en selectiebureau Synergy Search & Solutions op. In opdracht van een groot aantal vier- en vijfsterrenbedrijven in Londen werft ze gekwalificeerd personeel in Nederland. Brouwer zelf volgde de hotelmanagementschool in Zwitserland en had verschillende baantjes in de hotellerie in onder meer Brussel en Londen. Terug in Nederland ging ze aan de slag bij een uitzendorganisatie, als intercedente voor de hotel- en reiswereld. Intussen bleef Londen, de stad waarop ze hevig verliefd was geworden, enorm trekken. En dus besloot ze zich er definitief te vestigen.
Niet om in de horeca te gaan werken, dat had ze wel een beetje gezien. Een werving- & selectiebureau lag eigenlijk het meest voor de hand, zegt Brouwer. ‘Er is een enorm gebrek aan goede mensen. Bovendien ken ik de praktijk en de cultuur in veel hotels en heb ik de juiste contacten om binnen te komen. En er is nog iets: ze zijn hier gek op Nederlanders. Omdat ze zo hard werken en hun talen spreken.’

Crème de la crème
Omgekeerd blijkt Londen erg in trek onder pasafgestudeerden van de (hoge) hotelscholen. ‘Het is een prettige stad om te wonen en werken en daarbij komt dat de crème de la crème van de hotels hier te vinden is.’ Brouwer kan moeiteloos aan kandidaten komen, voor vrijwel alle niveaus. ‘Mensen van de hotelscholen zijn internationaal georiënteerd, maar de meesten willen voor een eerste baantje liever niet te ver van huis. Een jaartje Londen is een ideale springplank naar bijvoorbeeld Azië of de Verenigde Staten.’
Brouwer heeft intensief contact met de hotelscholen. Verder moet ze het hebben van reacties op advertenties en mond-tot-mondreclame. Tot haar opdrachtgevers behoren grote ketens als Marriott, Bass Hotels, Hilton, Sheraton en Four Seasons. Het zijn de opdrachtgevers die de kosten voor bemiddeling ophoesten. Kandidaten betalen alleen honderd gulden inschrijfgeld.Overigens bemiddelt Brouwer niet alleen bij het vinden van een baan in Londen, ze helpt Nederlanders zonodig ook bij het vinden van woonruimte en het regelen van bijvoorbeeld belastingzaken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels