artikel

Nederland blijft zesde congresland

Horeca

Uit de onlangs verschenen congresstatistieken over 1998, vrijgegeven door de UAI (Union des Associations Internationales), blijkt dat Nederland haar vooraanstaande zesde positie op de internationale congresmarkt behoudt.

Amsterdam stijgt in 1998 twee plaatsen op de ranglijst van belangrijkste internationale congressen (van 7 naar 5). Maastricht daalt één plaats (van 42 naar 43) en ook Den Haag levert in (van 53 naar 60).
De UAI constateert wereldwijd een stijging van het aantal internationale congressen met ongeveer 3 procent. Deze groei vindt met name plaats in Europa en Noord-Amerika. De meeste congressen vinden nog steeds in Europa plaats (56,8 procent). Volgens de UAI-rapportage is hiermee de dalende trend in het marktaandeel van Europa (vanaf 1991) tot een halt gekomen.
De verschillen tussen Italië, Nederland en Australië worden steeds kleiner. Ieder jaar komt Nederland (6) een stapje dichter bij voorganger Italië (5). Maar ook Australië (7) groeit gestaag en dreigt de zesde positie van Nederland over te nemen. De top drie van internationale congressteden – Parijs, Londen, Brussel – verliest het aandeel in de totale markt, terwijl Amsterdam blijft stijgen. Het verlies van de top komt ten goede aan een meer wereldwijde verspreiding.

Congreslanden top 3

Nederland doet het als klein land internationaal gezien heel goed. De top drie bestaat namelijk uit naties die vele malen groter zijn: de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels