artikel

Top 100 1999

Horeca

Hier vindt u een overzicht van de Top 100 concerns en samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met foodservice, dranken en/of logies. Als uitgangspunt is het aantal vestigings- en verstrekkingsplaatsen gehanteerd. Verstrekking via automaten en automatieken, zoals bij de tankshops van Shell en Texaco, is niet meegerekend.
De informatie is afkomstig van de bedrijven zelf. Waar deze niet wensten mee te werken, is gebruikgemaakt van openbare bronnen en schattingen. Indien er sprake is van schattingen, wordt dit vermeld bij de toelichting. Mobiele verkooppunten en eventuele kraamverkoop (zoals op pret- en dierenparken) zijn niet meegerekend indien ze geen permanent karakter hebben.

Het aantal horecauitgiftepunten binnen een concern of samenwerkingsverband is het afgelopen jaar gestegen met 10 tot 15 procent. De Top 100 1999 telt opgeteld ver over de 8000 horeca-outlets en verstrekkingsplaatsen (catering), zo’n 1000 meer dan vorig jaar.
Voor een deel is dit het gevolg van de sterke groei van een aantal bedrijven in de Top 100. Zo geeft cateraar Albron op te cateren op 1200 vaste locaties, tegen 850 vorig jaar. Overigens blijft Albron hiermee derde, na Van Hecke (Sodexho) en Compass (Eurest). Gekeken naar het aantal vestigingen, is Albron de sterkste groeier van het afgelopen jaar.

Sterke stijgers
Afgezien van fusiebedrijven als Vendex KBB en Elior Nederland zijn – ten opzichte van vorig jaar – sterke stijgers op de lijst: Bakker Bart, RAI, Esso met zijn Délifrance-corners, Miller Time, Kwaliteit om te smullen en Bram Ladage. Ladage werkt echter nooit mee aan de samenstelling van lijsten als deze en was vorig jaar te laag ingeschat.
Voorts telt de Top 100 een aantal nieuwkomers. Hierbij gaat het vooral om bedrijven die ontstonden uit een fusie en bedrijven die vorig jaar bij de samenstelling over het hoofd waren gezien. De hoogste écht nieuwe binnenkomer is Any Tyme, de cafetariaformule van grossier Hanos, op een 69e plek.

Tussen haakjes de score in de ranglijst van 1998.

1 (1) VAN HECKE (SODEXHO NEDERLAND) • 1300 • catering ten behoeve van bedrijfsrestaurants en instellingen in de zorgsector met 53 verstrekkingsplaatsen van concepten als Caffe Toscane, Deli Break, Worlds Fare, Workshop, Le Petit Café en Eetcetera • bruto jaaromzet: circa 289 miljoen euro • verwachte groei 2000: 75 verstrekkingsplaatsen • telefoonnummer: (010) 288 42 88.

2 (2) COMPASS GROUP NEDERLAND • circa 1300 • foodservice en catering, beschikt over concepten als Eat-ertainment (160 verstrekkingsplaatsen), De Bazaar (36), Upper Crust (35), Burger Time (22), Not Just Donuts (10) en andere • bruto jaaromzet: 257 miljoen euro • verwachte groei 2000: 10 tot 15 procent • telefoonnummer: (020) 564 37 00.

3 (3) ALBRON • 1200 • bedrijfscatering, onderwijscatering, treincatering, zorgcatering, partijen en evenementen met concepten als Lunch Together (100 verstrekkingsplaatsen), Jack & Judy’s (3 verstrekkingsplaatsen), Kookdames (60 verstrekkingsplaatsen) • bruto jaaromzet: circa 181.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: circa 120 verstrekkingsplaatsen • telefoonnummer: (010) 258 85 88.

4 (NIEUW) ELIOR NEDERLAND • 385 • holding van de bedrijfscateraars Restoplan (vorig jaar nummer 8 in de Top 100) en HCS (vorig jaar 14 in de Top 100) • bruto jaaromzet: 91 miljoen euro • verwachte groei 2000: 20 verstrekkingsplaatsen • telefoonnummer: (023) 521 02 10.

5 (NIEUW) VENDEX KBB • circa 350-375 • fusie van Koninklijke Bijenkorf Beheer (vorig jaar 6e) en Vendex (vorig jaar 13e) met uitzondering van de Laurus-bedrijven, beheert horeca-uitgifte in HEMA-warenhuizen, bij diverse bouwmarkten, Le Café in V&D- warenhuizen, La Place in en buiten warenhuizen • telefoonnummer: (020) 549 05 00.

6 (5) SAB CATERING • 290 • catering van bedrijfsrestaurants en instellingen op contractbasis en andere cateringobjecten • geschatte bruto jaaromzet: circa 32-34 miljoen euro • telefoonnummer: (020) 407 92 00.

7 (7) SERVEX • 285 • exploitatie in eigen beheer of in franchise van horeca-uitgiftepunten, restaurants, snackbars en andere formules op en bij NS-stations, inclusief automatenverkoop 513 uitgiftepunten • geschatte bruto jaaromzet: 91- 181miljoen euro • telefoonnummer: (030) 297 44 00.

8 (NIEUW) SLIGRO-FORMULES • 211 • ‘uitgever’ van verschillende huisstijlconcepten voor de horeca zoals cafetariaformules Big Snack (164 zaken, vorig jaar nummer 16 in de Top 100), Food Planet (33, vorig jaar 55e plek), Lignano’s (3 Italiaanse restaurants), Stap In Entree (8 lunchrooms, familiezaken), Gaudi (3 brasseriezaken) • bruto jaaromzet: circa 39 miljoen euro • verwachte groei 2000: 39 tot 52 zaken • telefoonnummer: (0413) 35 35 00.

9 (12) FAST FOOD CONCEPTS • 204 • werkmaatschappij van Stroes (80 procent) en Ahold-Gastronoom (20 procent) met formules Vork (fullfranchise, 20), Come Back (21, softfranchise), samenwerkingsverband Smulwereld (89), opstapformule Smullen Geblazen! (71) en shop-in-shopformule Take a Break (3) • bruto jaaromzet: circa 50 miljoen euro • telefoonnummer: (030) 600 57 00.

10 (10) MCDONALD’S NEDERLAND • 193 • franchiseorganisatie voor Amerikaanse hamburgerrestaurants • geschatte bruto jaaromzet: 320 miljoen euro • verwachte groei 2000: 7 vestigingen • telefoonnummer: (020) 654 26 42.

11 (11) PROREST CATERING • circa 180 • contractcatering, beheer van bedrijfskantines en andere restauratieve voorzieningen in opdracht van derden • geen mededelingen over omzet en groeiprognoses • telefoonnummer: (010) 298 11 99.

12 (15) KWALITARIA NEDERLAND • 120 • samenwerkingsverband voor de zelfstandige ‘betere cafetaria’s van Nederland’ • bruto jaaromzet: circa 41 miljoen euro • verwachte groei 2000: 18 vestigingen • telefoonnummer: (076) 520 28 88.

13 (26) BAKKER BART FOOD GROUP • circa 110 • franchisegever van de formules Bakker Bart (circa 70 zaken) en Bart’s Baker Street (bij Texaco-stations, Marktkauf en Nijmeegse hockeyclub) • verwachte groei 2000: 50-100 outlets.

14 (NIEUW) HOLLAND HOTELS HARTVERWARMEND • 106 • samenwerkingsverband van zelfstandige hoteliers, voorheen Familie Hotels (vorig jaar 17 in de Top 100) en Holland Hotels (61e vorig jaar) • verwachte groei 2000: naar 108-110 vestigingen • telefoonnummer: (076) 520 28 88.

15 (18) MAXI-VLAAI (MULTIVLAAI) • 94 • franchiseformule met Limburgse vlaaien, in veel gevallen zaken met enkele zitplaatsen en koffie/thee • telefoonnummer: (077) 467 18 87.

16 (22) FORMULE BEHEER NEDERLAND • 86 • samenwerkingsverband van zelfstandige cafetaria’s onder de conceptnaam Bestaria, verbonden aan groothandelsgroep Horesca • bruto jaaromzet: circa 27 miljoen euro • verwachte groei 2000: 40 vestigingen • telefoonnummer: (073) 621 86 18.

17 (34) RAI CATERING • 85 • eventcatering voor publiek en vips via werkmaatschappijen als Verhaaf Party Catering, Amsterdam ArenA, Amsterdam RAI Catering Services in De Serre, Van Gogh Museum, Rijksmuseum en tijdelijke evenementen als de Floriade • bruto jaaromzet: circa 37 miljoen euro • verwachte groei 2000: groei naar een omzet van circa 42 miljoen euro • telefoonnummer: (020) 549 12 12.

18 (24) KWALITEIT OM VAN TE SMULLEN • 82 • los samenwerkingsverband voor snackbars en cafetaria’s van Horeca Food Group • geschatte bruto jaaromzet: 16 miljoen euro • verwachte groei 2000: 15 vestigingen • telefoonnummer: (0165) 54 34 35.

19 (11) SNACK WORLD • circa 80 • exploitant van cafetariaformules als Merksnack, Kelly’s en Family • geschatte bruto jaaromzet: 17 miljoen euro • over de verwachte groei worden geen mededelingen gedaan • telefoonnummer: (0252) 62 06 20.

20 (19) KRASNAPOLSKY GROUP • circa 80 • hotels (onder meer Golden Tulip en Tulip Inn), deels in eigendom, deels op andere basis • geschatte bruto jaaromzet: 136-170 miljoen euro • de groep heeft voor deze lijst zelf geen mededelingen gedaan • telefoonnummer: (035) 628 45 88.

21 (NIEUW) LAURUS • 71 • ontstaan uit Vendex Food Group en De Boer Unigro, 67 vestigingen Antoine Petit (waarvan 4 bij bouwmarkten) en 4 vestigingen van bediende horecacounters Maestro Food & Shop bij Esso • telefoonnummer: (073) 622 36 22.

22 (20) APPEL SERVICE GROEP • circa 60-80 • contractcatering, onder meer bedrijfsrestaurants, vooral in Zuid-Nederland • wenste niet mee te werken aan de samenstelling van Misset Horeca’s Top 100 • telefoonnummer: (073) 612 50 50.

23 (27) KOOISTRA BEHEER (SJOERD KOOISTRA) • circa 60 • horecabedrijven, voornamelijk in Groningen, Amsterdam en Nijmegen, onder meer grand café-concept De Drie Gezusters • telefoonnummer: (0181) 40 16 67.

24 (21) FEBO BEHEER • circa 60 • cafetaria’s en automatieken • geschatte bruto jaaromzet: 29.5-36 miljoen euro • Febo verstrekte geen informatie voor de Top 100 • telefoonnummer: (020) 650 11 11.

25 (23) HOLLAND CASINO • circa 55-60 • bars, restaurants en uitgiftepunten in de 10 Holland Casino’s in Nederland • telefoonnummer: (023) 567 73 77.

26 (35) MONDIAL CATERINGSERVICE • 52 • contractcatering en partycatering • bruto jaaromzet: 6 miljoen euro • verwachte groei 2000: 8 verstrekkingsplaatsen • telefoonnummer: (020) 699 57 77.

27 (28) DELIFRANCE • 51 • Franse formule van lunchrestaurants met broodproducten, ‘restauration rapide’ • telefoonnummer: (0180) 48 51 11.

28 (42) ESSO/DELIFRANCE • 50 • bediende Délifrance-shops in tankstations van Esso • telefoonnummer: (0180) 48 51 11.

29 (25) VAN DER VALK • circa 50 • motels en restaurants Van der Valk, deels eigen beheer, deels franchise • geschatte bruto jaaromzet: 227- 363 miljoen euro • telefoonnummer: (071) 561 59 16.

30 (40) DUTCH PIZZA BEHEER (DOMINO’S PIZZA) • 42 • de Nederlandse tak van de Amerikaanse pizzabezorgketen • geschatte bruto jaaromzet: 7 tot 13.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 13 vestigingen • telefoonnummer: (0162) 52 32 00.

31 (33) MARTINAIR • circa 40-45 • partycateraar en leisurecateraar voor vaste objecten, waaronder stadion Gelredome in Arnhem • verstrekte ten behoeve van deze editie van de Top 100 geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (0252) 66 01 90.

32 (32) HOST MARRIOTT SERVICES (VOORHEEN: HEMS) • 40 • exploitatie horeca-uitgifte op Schiphol met concepten als Touch Down (familierestaurant), Délifrance Plaza en Lounge-Zuid, Top Lounge, Nautilus Café, Café Le Grand, Grand Café Rendez Vous en foodcourt op de D-pier • bruto jaaromzet: circa 41 miljoen euro • telefoonnummer: (020) 603 46 65.

33 (36) GREEN TOMATO HOLDING (NEW YORK PIZZA) • 38 • keten van pizzadelivery’s en verkooppunten van pizzaslices • geschatte bruto jaaromzet: 7 tot 13.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 12 vestigingen • telefoonnummer: (020) 347 38 82.

34 (37) LIBÉMA • circa 35 • eigenaar en exploitant van horeca-uitgifte op locaties als Autotron Rosmalen, IJsselhal Zwolle, Beekse Bergen, Avonturenpark Hilvarenbeek, Brabant Hallen, Groenoord Hallen en dergelijke • verstrekte ten behoeve van deze editie van de Top 100 geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (073) 528 22 00.

35 (30) ACCOR BUSINESS & LEISURE HOTELS • 35 • keten van hotels als Sofitel, Ibis, Novotel, Mercure, Mercure Hotel Postiljon met accommodaties, verstrekking van food & beverage en zalen • geschatte omzet: 136 tot 227 miljoen euro • geen mededelingen over verwachte groei • telefoonnummer: (020) 522 16 16.

36 (NIEUW) STICHTING NEDERLANDSE JEUGD HERBERG CENTRALE • 34 • overkoepeling van de Nederlandse jeugdherbergen, goed voor circa 750.000 overnachtingen jaarlijks • bruto jaaromzet: circa 13.5 miljoen euro • geen groeiverwachtingen • telefoonnummer: (020) 551 31 23.

37 (45) DE VISSCHER FRANCHISING • 33 • keten van visrestaurants, in eigen beheer, maar overwegend in franchise gegeven • geschatte bruto jaaromzet: 13.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 2 vestigingen • telefoonnummer: (0413) 25 11 29.

38 (50) SNACKPOINT • 33 • keten van zelfstandige snackbars, voornamelijk in de provincie Limburg • geschatte bruto jaaromzet: circa 8 miljoen euro • verwachte groei 2000: onbekend • telefoonnummer: (043) 326 02 37.

39 (54) QUALITY COMPANY (FOODMASTER) • 33 • cafetaria-achtige bedrijven, 25 vestigingen van franchiseorganisatie Foodmaster, 8 van samenwerkingsverband Select • bruto jaaromzet: circa 12 miljoen euro • geen groeiprognoses verstrekt • telefoonnummer: (0346) 21 22 50.

40 (39) GIOMA GROUP • 32 • themarestaurants Gauchos Grill (29), Alfonso’s (14), Calzone Pizza, Down Mexico Way en Sticky Fingers Bar in Nederland (totaal dus 32), Groot-Brittannië (11), Zwitserland (7) en België (1) • geschatte bruto jaaromzet in Nederland: ruim 32 miljoen euro • geen mededelingen over verwachte groei • telefoonnummer: (020) 650 11 11.

41 (38) MAISON VAN DEN BOER • circa 30-40 • party- en evenementencateraar en tevens leisurecatering op vaste locaties in onder meer Rotterdam, Den Bosch, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven • verstrekte ten behoeve van deze editie van de Top 100 geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (0413) 31 83 18.

42 (44) GRAN DORADO LEISURE • 30 tot 60 • horecaconcepten op bungalowresorts als Il Giardino, La Brasserie, Billy’s Burgers, Gran Buffet, Gran Café en Het Pannenkoeken Restaurant • bruto jaaromzet: 204 miljoen euro • geen groeiverwachtingen • telefoonnummer: (020) 560 64 44.

43 (41) VAN DER MOST BEHEER • circa 30 • geschatte aantal horeca-exploitaties De Bonte Wever, Piri Piri (kiprestaurants), Preston Palace Almelo, Speelstad Oranje in Beilen en andere • verstrekte voor deze editie van de Top 100 geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (0523) 28 98 98.

44 (52) SWIRMIJ • SWIRL’S ICECREAM COMPANY • 29 • beheerder van formule voor yoghurt-icecreams • geschatte bruto jaaromzet: 4.5-9 miljoen euro • Swirmij verstrekte geen prognose voor groei • telefoonnummer: (0180) 46 33 56.

45 (NIEUW) JAARBEURS CATERING SERVICE • 28 • 16 coffeecorners, 4 zb-restaurants, grand café, 3 à la carte-restaurants, 3 buffetrestaurants, fastfoodrestaurant (50 procent met McDonald’s), daarnaast nog circa 50 mobiel inzetbare uitgiftepunten op complex Jaarbeurs Utrecht • telefoonnummer: (030) 295 56 06.

46 (44) GRAN DORADO • 28 • horecaformules op attractieparken in Nederland van Gran Dorado exclusief voorzieningen voormalige Creatief-vakantieverblijven • telefoonnummer: (020) 560 64 44.

47 (48) SLIGRO (ALEX MEYER CAFE PLUS) • 26 • koffiecounters en lunchrooms in de 26 vestigingen van Sligro, waarvan 4 zelfstandige exploitaties • bruto jaaromzet: 1 miljoen euro (alleen de zelfstandige exploitaties) • verwachte groei 2000: 5-10 uitgiftepunten • telefoonnummer: (0413) 34 35 00.

48 (46) EFTELING • 26 • horecaverkoop attractiepark De Efteling, verdeeld over zes zogenaamde afdelingen, diverse zelfbedieningsrestaurants, cafetaria’s, kramen en wagens, croissanterieën • bruto jaaromzet: circa 45 miljoen gulden • verwachte groei 2000: 3 afdelingen • telefoonnummer: (0416) 28 81 11.

49 (43) BEST WESTERN • circa 25-30 • van origine Amerikaans samenwerkingsverband van zelfstandige hotels • verstrekte ten behoeve van deze Top 100 geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (033) 469 70 70.

50 (47) BASTION HOTELS • 25-27 • keten van Nederlandse hotels • telefoonnummer: (030) 267 16 15.

51 (72) BRAM LADAGE • 25 • tenminste 24 friteszaken in de Randstad heeft de ongekroonde patatkoning van Rotterdam en daarnaast minimaal 1 outlet van zijn nieuwe formule Boterham Express • geschatte bruto jaaromzet: 9 tot 16 miljoen euro • verwachte groei 2000: 1-2 bedrijven • telefoonnummer: (010) 202 62 44.

52 (49) BILDERBERG GROEP • 23 • 22 hotels en 1 restaurant, onderdeel Britse concern Queens Moat Houses • geschatte bruto jaaromzet: 79-102 miljoen euro • geen mededelingen over groeiprognoses • telefoonnummer: (0317) 31 83 19.

53 (53) AC HOLDING • 22 • keten van 22 wegrestaurants waarvan 7 voorzien zijn van een hotel • netto omzet: circa 55 miljoen euro • geen groeiverwachtingen voor 2000 in aantallen vestigingen • telefoonnummer: (034) 625 95 14.

54 (60) AL CAPONE’S HOLDING • 22 • keten van zaken voor pizzadelivery en pizza-outlets, net 2 nieuwe vestigingen in Amsterdam en Den Haag • telefoonnummer: (036) 538 75 80.

55 (59) TRICON RESTAURANTS • 22 • vestigingen van Pizza Hut in eigen beheer (3) en franchise (15) alsmede Nederlandse restaurants van KFC (4) • telefoonnummer: (0032) (3) 281 33 03.

56 (NIEUW) ROOMPOT RECREATIE BEHEER • 22 • strandpaviljoen, cafetaria’s, restaurants, bars op recreatieterrein van Roompot Beheer • bruto jaaromzet 1998: 4 miljoen euro • telefoonnummer: (0113) 37 42 00.

57 (56) CENTER PARCS • 21 • horeca-uitgiftepunten op de Nederlandse parken van Center Parcs • ten behoeve van deze editie van de Top 100 werd geen aanvullende informatie verstrekt • telefoonnummer: (010) 498 98 98.

58 (62) LEISURE PLAN • 21 • horeca-uitgifte Dolfinarium Harderwijk (nieuw is Captain’s Burger), haven Harderwijk, Avonturenpark en hotel De Uitkijk Hellendoorn, strand Nulde, partycentrum De Parel, hotel De Mallejan Vierhouten (nieuw) • telefoonnummer: (0577) 41 21 11.

59 (58) RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN • 21 • kantines, mensa, buffetrestaurants en hotel University Groningen • telefoonnummer: (050) 363 91 11.

60 (NIEUW) BEN & JERRY’S • 21 • schepijs van Ben & Jerry’s via een shop-in-shopformule bij 17 winkels van Jamin en in vier eigen zogenaamde Ben & Jerry’s Scoopshops • telefoonnummer: (078) 639 96 51.

61 (90) MILLER TIME CAFE HOLDING • 20 • cafés en eetcafés van het concept Miller Time (7) in onder meer Eindhoven, Middelburg, Heerlen en Zwolle alsmede zaken in Tilburg en Utrecht onder verschillende namen • bruto jaaromzet: 9 tot 11 miljoen euro • verwachte groei 2000: 25 vestigingen • telefoonnummer: (013) 581 00 87.

62 (57) HAP SNAP HORECA FRANCHISING • 20 • franchiseformule voor fastfoodrestaurants met frites en snacks • geschatte bruto jaaromzet: 7 tot 11 miljoen euro • verwachte groei 2000: 1-2 vestigingen • telefoonnummer: (070) 398 72 36.

63 (64) MELITTA COFFEE CLUB • 19 • franchiseorganisatie van lunchrooms en koffiecorners • bruto jaaromzet: circa 4.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 5 vestigingen • telefoonnummer: (0183) 64 26 26.

64 (63) LANDAL GREEN PARKS • 18 • horeca-uitgiftepunten op de 9 Nederlandse bungalowparken van Landal Green Parks, de organisatie meldt geen mutaties ten opzichte van vorig jaar • telefoonnummer: (070) 300 35 00.

65 (66) TRANSAUTEX (BURGER KING) • 17 • Nederlandse licentiehouder van Amerikaanse hamburgerformule Burger King • geschatte bruto jaaromzet: 18-25 miljoen euro • geen informatie over groeiprognoses verstrekt • telefoonnummer: (010) 436 14 55.

66 (65) IKEA • 16 • restaurants en bistro’s in Ikea-vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Duiven, Son, Sliedrecht, Groningen, Heerlen en Delft • geen mededelingen over omzet en groeiprognoses voor 2000 • telefoonnummer: (0900) 235 45 32.

67 (69) VERHAGE FRANCHISE ORGANISATIE • 16 • franchiseorganisatie voor fastfoodformule, overwegend in regio Groot-Rotterdam • bruto jaaromzet: 5.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 2 vestigingen • telefoonnummer: (010) 480 45 33.

68 (NIEUW) ANY TYME • 16 • samenwerkingsverband van zelfstandige cafetaria’s onder de paraplu van grossier Hanos • verwachte groei 2000: 25 vestigingen • telefoonnummer: (055) 521 45 46.

69 (68) RON KOEBRUGGE CATERING SERVICES • circa 15-20 • evenementencateraar met vooral mobiele outlets, echter ook cateraar op enkele vaste locaties zoals voetbalclubs NAC, Feyenoord, Dordrecht ’90, Excelsior en Sparta • verstrekte ten behoeve van deze editie van de Top 100 geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (0180) 61 53 57.

70 (78) ORIGINAL PIZZA COMPANY • 15 • keten van zaken voor pizzabezorging (‘pizzadelivery’) • bruto jaaromzet: 6 miljoen • verwachte groei 2000: 4 vestigingen • telefoonnummer: (079) 342 52 32.

71 (77) KASTEELPARK DRUNEN-VLIJMEN (LAND VAN OOIT) • 15 • horecavoorzieningen en uitgiftepunten voor dagrecreatie, alsmede zalen voor partijen • bruto jaaromzet: circa 7 miljoen euro • geen groeiverwachting in aantal uitgiftepunten voor 2000 • telefoonnummer: (0416) 37 77 75.

72 (70) BASS HOTELS & RESORTS • 14 • hotelketen met hotelformules als Holiday Inn en Crowne Plaza • verstrekte geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (023) 566 28 53.

73 (71) DISH COVERY CATERING COMPANY • 14 • verzelfstandigde cateringorganisatie binnen ABN-Amrobank • verstrekte ten behoeve van deze editie van de Top 100 geen aanvullende informatie • telefoonnummer: (020) 629 29 62.

74 (73) WALIBI FLEVO • 13 • 12 uitgiftepunten op attractiepark bij Biddinghuizen in eigen beheer • verstrekte geen eigen informatie voor deze Top 100 • telefoonnummer: (0321) 32 99 71.

75 (NIEUW) REMON HORECA • 12 • horecalocaties van waaruit het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen de examens afneemt, opgezet door Remon van Goolen, informatie gebaseerd op begin 1999 • telefoonnummer: (0183) 56 72 66.

76(76) GROUPE ENVERGURE • 12 • hotels annex restaurants onder de merknaam Campanile Hotel Gril • bruto jaaromzet: circa 13.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 4 tot 6 vestigingen • telefoonnummer: (033) 455 40 30.

77 (75) SMAA CATERING • circa 12 • bars, mensa, kantines Universiteit van Amsterdam • voor deze Top 100 zijn door SMAA Catering geen aanvullende gegevens verstrekt • telefoonnummer: (020) 525 26 99.

78 (74) KATHOLIEKE UNIVERSITEIT NIJMEGEN • 12 • kantines, broodjescorners en mensa van universiteit Nijmegen • telefoonnummer: (024) 361 61 61.

79 (96) AUSTRALIAN HOMEMADE • 11 • franchiseketen met schepijs volgens Australisch recept, 25 vestigingen in België • geschatte bruto jaaromzet: circa 3.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: mikt op versnelde groei met kleine units • telefoonnummer: (020) 412 40 89.

80 (NIEUW) MEIJER BEHEER • circa 10-20 • exploitant en eigenaar van verschillende horecabedrijven in Breda en enkele andere plaatsen in Zuid-Nederland • het betreft een inschatting, Meijer Beheer verstrekt geen cijfers • telefoonnummer: (076) 522 03 01.

81 (94) HUMPHREY’S RESTAURANTS • 10 • restaurants, deel franchise en deel eigen beheer, in steden als Groningen, Amsterdam, Breda, Nijmegen, Roermond en Venlo • telefoonnummer: (076) 520 44 06.

82 (82) OVERHAGHE BEHEER (PINOCCIO) • 10 • beheersmaatschappij van 10 Pinoccio Pizzeria’s, vooral in Gelderland • geen mededelingen over groeiprognoses • telefoonnummer: (026) 364 09 69.

83 (81) TOEKOMST BV • 10 • diverse horecagelegenheden op Texel, zoals disco’s, restaurants, café, snackbar, amusementshal • bruto jaaromzet: circa 2.5 miljoen euro • telefoonnummer: (06) 53 54 88 88.

84 (79) SPARE RIB EXPRESS • circa 10 • bezorgdienst voor spareribs op basis van franchise • telefoonnummer: (071) 512 21 33.

85 (80) DEBUUT • circa 10 • verschillende horeca-exploitaties in Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Nijmegen en andere steden • geen aanvullende informatie verstrekt ten behoeve van deze editie van de Top 100 • telefoonnummer: (030) 232 89 08.

86 (92) VAN LIER BEDRIJFSCATERING • 10 • contractcatering en partycatering, beschikt over het concept Caterkid, een kleine, commerciële caterformule • bruto jaaromzet: 1 miljoen euro • verwachte groei 2000: 2 verstrekkingsplaatsen • telefoonnummer: (050) 527 25 64.

87 (NIEUW) VONK RESTAURANTS (GOUDREINET) • 9 • wegrestaurants bij Barneveld, Beekbergen, Kesteren, Leuven-Vuren, Ochten, Veenendaal, Weert, Lunteren, Opheusden • telefoonnummer: (0183) 63 03 23.

88 (86) CHARLY • 9 • samenwerkingsverband van zelfstandige cafetaria’s in Apeldoorn en omgeving • telefoonnummer: (055) 542 25 55.

89 (NIEUW) AMS HOTELS • 8 • exploitant van 6 hotels in Amsterdam, het Nijmeegse hotel Belvoir en hotel Pierre in Eindhoven • geschatte bruto jaaromzet: 11.5 tot 13.5 miljoen euro • geen groeiprognose • telefoonnummer: (020) 683 18 11.

90 (83) KOKKIE • 8 • keten van snackbars in Apeldoorn en omgeving • geschatte bruto jaaromzet: 2 tot 4.5 miljoen gulden • Kokkie verstrekte voor deze Top 100 geen gegevens • telefoonnummer: (055) 355 32 70.

91 (93) HAAGEN DAZS • 8 • ijsverstrekking, Amerikaanse formule • verwachte groei 2000: 1 of 2 vestigingen • telefoonnummer: (033) 479 93 33.

92 (87) FINA BAKERY SHOP • circa 8 • bediende broodjes- en snacksformule in tankstations van Fina • ten behoeve van deze editie van de Top 100 werd geen aanvullende informatie verstrekt • telefoonnummer: (020) 447 02 29.

93 (88) DEUTSCHE METRO AG (MAKRO) • 8 • restaurants in eigen beheer binnen de Nederlandse groothandelsvestigingen van Deutsche Metro AG • ten behoeve van deze editie van de Top 100 werd geen aanvullende informatie verstrekt • telefoonnummer: (020) 398 02 00.

94 (100) CARLTON HOTELS NEDERLAND (HMI) • 6 • hotels van de Carlton-groep • geen mededelingen over omzet en groeiprognoses • telefoonnummer: (030) 241 41 82.

95 (89) BV TOT EXPLOITATIE VAN PLEISTERPLAATSEN LANGS AUTOSNELWEGEN-ROUTIERS NEDERLAND • 6 • exploitatie van restaurants langs autosnelwegen • bruto jaaromzet: circa 5.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 2 vestigingen • telefoonnummer: (0487) 57 10 34.

96 (97) BURGERS ZOO • circa 6 • vaste horeca-uitgiftepunten Burgers Zoo bij Arnhem, op topdagen vindt via semi-permanente uitgifte een drastische uitbreiding plaats • geen mededelingen over omzet en groeiprognose • telefoonnummer: (026) 442 45 34.

97 (98) NOORDERDIERENPARK EMMEN • 6 • snackbar, restaurants, theehuis en andere uitgiftepunten op Noorderdierenpark in Emmen • verstrekte dit jaar geen aanvullende informatie voor de Top 100 • telefoonnummer: (0591) 64 20 40.

98 (NIEUW) GARY’S MUFFINS • 5 • shops met deegproducten zoals bagels en donuts • geschatte bruto jaaromzet: 1.2 miljoen euro • verwachte groei 2000: onbekend • telefoonnummer: (020) 420 14 52.

99 (99) STICHTING KONINKLIJKE ROTTERDAMSE DIERGAARDE (BLIJDORP) • 5 • 3 zelfbedieningsrestaurants voor verstrekking aan dagbezoekers met zalen voor partijen en 2 permanente wagens voor snackuitgifte, 5 mobiele ijswagens niet meegerekend • bruto jaaromzet: 3.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: 2 nieuwe verstrekkingsplaatsen in verband met uitbreiding met Oceanium • telefoonnummer: (010) 443 14 95.

100 (NIEUW) DE CATERAARS • 5 • catering en partycatering, vaste verstrekkingsplaatsen zijn FC Groningen VIP-horeca (3), provinciaal schip Voorwaarts Voorwaarts en Nienoord in Leek • bruto jaaromzet: 1 tot 1.5 miljoen euro • verwachte groei 2000: wel verwacht, nog geen mededelingen • telefoonnummer: (050) 312 07 14.

Top 10 in omzet 1999

Op basis van de (deels geschatte) gegevens uit de Top 100 komt de volgende Top 10-indicatie in omzet uit de bus:
1 McDonald’s Nederland • 320 miljoen euro
2 Van Hecke (Sodexho Nederland) • circa 286 miljoen euro
3 Van der Valk • 227 tot 363 miljoen euro
4 Compass Nederland (Eurest) • 257 miljoen euro
5 Albron • circa 181.5 miljoen euro
6 Vendex KBB • circa 181.5 miljoen euro
7 Accor Business & Leisure Hotels • 136 tot 227 miljoen euro
8 Krasnapolsky Group • 136-170 miljoen euro
9 Servex • 91 tot 181.5 miljoen euro
10 Elior Nederland • circa 91 miljoen euro