artikel

Bierologie voor gevorderden

Horeca

Anders dan wijndrinkers zijn bierliefhebbers vaak tamelijk kort van stof bij het praten over hun favoriete drank. Hoewel Nederlanders graag een goed glas bier drinken, is er over de medische, voedings- en leefstijlaspecten bij verantwoord biergebruik weinig bekend. In een poging deze lacune te vullen, organiseerde het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) onlangs een heus symposium onder de naam ‘Wat zit er onder de dop’.

‘Over bier wordt vaak erg negatief gesproken. Maar verantwoord, matig gebruik is gewoon gezond’, stelt directeur Dick Jonker Roelants van het CBK. De woorden van Jonker Roelants worden vanuit wetenschappelijke hoek onderstreept.Zo zei prof. dr. J. Snel, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, tijdens het symposium dat de gunstige effecten van alcohol wellicht niet alleen het gevolg zijn van de stof zelf, maar vooral ook van het plezier dat alcohol geeft en de context waarin het wordt genuttigd. Collega prof. dr. D. Grobbee van de Utrechtse universiteit toonde eerder al aan dat een matig gebruik van alcohol een gunstig effect heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten. En hoewel rode wijn de reputatie heeft bij verantwoorde consumptie positieve effecten te hebben op diverse medische-, voedings- en leefstijlaspecten, is uit vele studies inmiddels gebleken dat bier en andere alcoholhoudende dranken dezelfde effecten hebben. Zo lang de consumptie maar met mate gebeurt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels