artikel

Pilotproject vakgroep lunchrooms:

Horeca

De vakgroep lunchrooms kwam op 7 december 1999 voor het eerst bijeen. Het ging om een pilot, opgezet door Koninklijk Horeca Nederland, waaraan 15 ondernemers in de regio Zuidoost- Brabant deelnamen. Inmiddels zijn we tien maanden en zes bijeenkomsten verder. Snackkoerier woonde op 4 september in Bladel een bijeenkomst van de pilotgroep bij en ontdekte wat contact met collega’s via zo’n vakgroep u als ondernemer kan opleveren. Het pilotproject krijgt eind dit jaar een landelijk vervolg.

Twee lunchroomhouders zijn verzekerd bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Voor hetzelfde pakket verzekeringen betaalt de ene ondernemer procenten meer premie dan de andere. Dit is maar één voorbeeld van wat de deelnemers aan het pilotproject van de vakgroep lunchrooms ontdekten. Het is even een kwestie van eerlijk zijn, je polissen op tafel leggen en deze met elkaar vergelijken. Maar dat levert wat op. De ondernemer die het meest betaalde kon direct zijn verzekeringsagent op het matje roepen om het verschil te verklaren.

Het op tafel leggen van gevoelige bedrijfsinformatie weerhield sommige ondernemers ook van het deelnemen aan het traject Hoger Rendement Cafetaria. ‘Dat is de reden dat we nooit twee ondernemers uit dezelfde plaats in één vakgroep zullen plaatsen,’ zegt Niek Lambregts van Koninklijk Horeca Nederland, die het initiatief nam tot oprichting van de vakgroep. ‘Wel delen we ondernemers uit dezelfde regio bij elkaar in. Dan zit je bij elkaar in de buurt, maar je bent geen directe concurrent van de ander.’

Henry Cremers van lunchcafé Crème de la Crème in Veldhoven is deelnemer aan de pilotgroep. Hij vindt dat je ook veel met elkaar kunt bespreken zonder direct je cijfers erbij te noemen. ‘Bovendien kamp je allemaal met dezelfde problemen,’ vindt Cremers. Hij neemt vanaf het begin deel aan het project en heeft positieve ervaringen. ‘Zo hadden we een keer een spreker van de Arbodienst. Dat is hartstikke interessant. Daarnaast neem je eens een kijkje in elkaars keuken.’

SnuffelenDat ‘in de keuken kijken’ gebeurt zowel letterlijk als figuurlijk. De zesde bijeenkomst van de vakgroep vond plaats in Bladel, bij cafetaria/lunchroom/catering D’n Dis. Eigenaar Jack Heijkoop leidde zijn collega’s door de zaak en beantwoordde kritische vragen. De bezoekende ondernemers, zeven in getal maakten van de gelegenheid gebruik en snuffelden in kasten en magazijn. Ook hadden zij veel belangstelling voor de nieuwe HR-bakwand van Heijkoop, zijn forse koelcellen en de ingenieuze vetafzuiginstallatie.

‘Je mag best wat positiever zijn over je eigen zaak,’ merkte één van de collega’s op, waarop hij meteen bijval kreeg van de anderen. ‘Het ziet er hartstikke goed uit. Terwijl je erover praatte alsof het een zootje was.’ Heijkoop vindt het plafond in de keuken echter niet meer kunnen en bovendien moet de afwashoek anders. Zijn collega’s adviseren hem om eerst de plafondsysteemplaten een keertje om te draaien of te coaten zodat ze geen vuil meer opnemen. ‘Zo spaar je weer geld uit voor iets anders.’ Heijkoop heeft zich bij de vakgroep aangesloten om wat meer vakkennis op het gebied van cafetaria/lunchroom op te doen. ‘Ik heb altijd in restaurants gewerkt en dan in het wat duurdere segment. Ik wilde echter een geregelder leven. Met deze zaak zijn mijn vrouw Lian en ik echt in het diepe gesprongen. Vanaf de eerste week, twee jaar geleden, moesten we draaien. Nu is het tijd om ons te gaan verdiepen in de branche.’

PolissenOp het programma staan verder verzekeringen. Heijkoop: ‘Hier weet ik dus echt geen z.. van. Dat doet mijn vrouw altijd.’ Samen met Lambregts vergelijken de deelnemende lunchroomhouders hun polissen en de bijbehorende promillages. Daar komen toch interessante gegevens uit. De meeste ondernemers sluiten, zo bleek in Bladel, in de startfase van hun onderneming gelijk een verzekeringspakket af bij hun financierder. ‘Pas later kom je eraan toe om de polissen beter onder de loep te nemen,’ merkte één van de vakgroepleden op. ‘Alleen zit je dan vast aan een contract voor tien jaar.’ Eén van de anderen maakte daarbij de kanttekening, dat je ook tussentijds mag opzeggen, op het moment dat een premiewijziging plaatsvindt. Ook discussieerden de aanwezigen over de zin of onzin van een rechtsbijstandverzekering. De één zweert erbij en heeft het nut ervan al ondervonden. De ander vindt het weggegooid geld.Slechts één ondernemer heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zichzelf afgesloten. De anderen vergelijken hun polissen, wat ze betalen en wat ze daarvoor krijgen uitgekeerd. Hier geldt dat de één de verzekering als vangnet voor zichzelf heeft afgesloten. De ander heeft de constructie bedacht, dat hij voor het verzekeringsgeld iemand kan inhuren om hem te vervangen zodat het bedrijf doordraait. Intussen kan hijzelf met zijn gezin leven van de omzet van het bedrijf.

Verschillende meningen, verschillende invalshoeken dus. Toch gaan de ondernemers met een tevreden gevoel naar huis. ‘Je gaat erover nadenken,’ zegt Henry Cremers. Natuurlijk kun je op zo’n middag ook gewoon vrij nemen. Maar daar ben je als ondernemer toch te zuinig voor. Nu heb je het idee dat je de middag nuttig hebt besteed.’

Deelnemen aan een vakgroep

Sinds deze zomer kunnen ondernemers uit heel Nederland zich aanmelden voor de vakgroep lunchrooms. Koninklijk Horeca Nederland verwerkt de aanmeldingen en deelt groepen in zodat ondernemers uit één plaats niet in dezelfde groep komen. De landelijke lunchroomvakgroepen moeten eind dit jaar van start gaan. In het begin krijgen de vakgroepen begeleiding van Koninklijk Horeca Nederland. Datum, tijd en locatie van de bijeenkomsten kunnen de groepen zelf plannen. Na een aantal bijeenkomsten is het de bedoeling dat de vakgroep zelfstandig gaat draaien. Naast de vakgroep lunchrooms wil KHN nog meer vakgroepen oprichten. Volgend jaar komen er in elk geval zes bij, gedacht wordt aan ondermeer bowlingcentra en pannenkoekenhuizen. KHN ontwikkelt de vakgroepen in het kader van rendementsverbetering. Het idee komt voort uit het traject Hoger Rendement Horeca en moet daar een vervolg aan bieden. Om mee te doen aan een vakgroep hoeft u echter niet het traject te hebben doorlopen.

Ondernemers die zich willen aanmelden voor een vakgroep kunnen contact opnemen met Niek Lambregts van KHN (0348) 48 95 10.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels