artikel

Pizzaketens strijden om marktleiderschap in bezorgmarkt

Horeca

De strijd om het leiderschap in de pizzabezorgbranche is in volle hevigheid uitgebarsten. Vier ketens zijn in de race om de grootste pizzabezorger van Nederland te worden of te blijven. Domino’s Pizza is al een paar jaar de onbetwiste marktleider maar nu komt New York Pizza naderbij. Ook Al Capone’s en Original Pizza Company hebben ambities om te groeien. Recentelijk namen OPC en NYP een aantal ketens over. Uiteindelijk kan overname van de ene keten door de andere niet uitblijven.

Domino’s Pizza is al jaren de grootste pizzabezorgformule in ons land. De van origine Amerikaanse keten opende in 1989 de eerste bezorgwinkel in Nederland. De afgelopen elf jaar bouwde de keten het aantal verkooppunten uit naar 47 zaken. Het concept bestaat puur uit bezorgzaken.

Domino’s
Meest recent is de opening van een nieuwe Domino’s in Den Bosch op 25 november. Marketing manager Simon Bijleveld van Domino’s geeft aan dat het bedrijf er alles aangelegen is, om marktleider te blijven op de Nederlandse pizzabezorgmarkt. Dit jaar hoopt de keten op 50 zaken uit te komen. Die groei moet komen door het openen van nieuwe winkels.
Om het marktleiderschap te onderbouwen, is Domino’s bezig om haar naamsbekendheid bij de consument te vergroten. Zo sponsorde het bedrijf onlangs de wereldrecordpoging dominostenen omgooien bij televisiezender SBS 6. Verder is de naam van de keten elke dag bij RTL 4 te zien omdat de pizzabezorger het weerbericht sponsort.
De licentiehouder van Domino’s voor Nederland, Eduard Swagemakers, verwacht dat er voor 150 Domino’s ruimte is in Nederland.

New York Pizza
New York Pizza (NYP) is sinds 1993 actief op de Nederlandse markt. De formule bestond eerst uit restaurants met sliceverkoop. Het bezorgen van pizza’s als activiteit kwam er later bij, in 1996. De keten bestaat momenteel nog uit een combinatie van twee soorten bedrijfstypes: bezorgwinkels (deliveries) en slicerestaurants. Inmiddels zijn er 33 deliveries en 13 slicerestaurants. Vorig jaar liet mededirecteur Bart Jan Wijsman van NYP weten dat het accent meer op delivery zou komen te liggen bij NYP.
De afgelopen jaren maakte NYP een groei door naar 46 vestigingen. Dat kwam zowel door het openen van nieuwe verkooppunten als door overname van bestaande pizzaketens. Het ging daarbij om kleine regionale pizzaformules zoals American Style Pizza en Pizzahopper in 1996 en Pizzapaleis in 1997. Meest recent is de overname van de formule Mama Joe door NYP op 15 november. Mededirecteur Philippe Vorst laat in een reactie weten dat zijn formule hoopt te groeien door overnames en door het opstarten van nieuwe zaken. Een paar jaar geleden liet Vorst al weten dat zijn pizzaformule marktleider wil zijn. Die ambitie koestert de keten nog steeds. In een persbericht dat de directie van de keten eind november verspreidde, blijkt dat ze de grootste pizzaformule wensen te zijn. NYP wil net als Domino’s voor het einde van 2000 50 verkooppunten tellen.

Al Capone’s
Al Capone’s Pizza’s en Pasta’s ging eveneens in 1993 van start. De formule bestond eerst uit bezorgwinkels. Later experimenteerde oprichter Danny Galiart een tijdje met themarestaurants en sliceverkoop. Dat sloeg niet echt aan. De themazaken verdwenen weer van het toneel. De keten concentreert zich sinds een paar jaar weer op het bezorgen van pizza’s.
Al Capone’s wil net als andere pizzabezorgformules graag groter groeien. In 1999 ontvouwde Galiart zijn ambitieuze toekomstplannen voor Al Capone’s. Zijn keten moest binnen drie jaar, dus uiterlijk in 2002, naar de beurs gaan. Ook kondigde hij aan dat zijn bezorgformule in 2002 60 verkooppunten in Nederland diende te hebben. In drie jaar tijd moest de keten doorstoten van 18 naar 60 winkels. Die groei was nodig om de beursgang mogelijk te maken. Als aanzet tot de groei verkocht Galiart in 1999 een deel van zijn aandelen. Een financiële injectie van derden (International Assets) moest de uitbereiding van de formule bewerkstelligen. Dit jaar liet Galiart weten dat hij op 40 winkels hoopte uit te komen aan het einde van 2000. Een paar maanden geleden stelde de oprichter van Al Capone’s dit streefgetal bij: waarschijnlijk zou zijn keten op 35 zaken blijven steken dit jaar. Inmiddels zijn er 32 Al Capone-zaken.Groei van de keten komt voort uit het opstarten van nieuwe winkels en doordat franchisenemers meerdere zaken gaan runnen. Verder hoopt Al Capone’s op uitbreiding door overname van een pizzaketen. Binnen een half jaar moet Al Capone’s een concurrent kopen, zo heeft Galiart onlangs gezegd in Misset Horeca. In Snackkoerier bevestigde de oprichter en directeur van Al Capone’s te azen op Original Pizza Company. Eerder meldde Snackkoerier al dat OPC-oprichter Edwin van de Sigtenhorst dat niet ziet zitten.

Original Pizza Company
Original Pizza Company (OPC) is de langst bestaande pizzabezorgketen van de vier hier genoemde formules. Grondlegger Edwin van de Sigtenhorst opende in 1988 zijn eerste pizzabezorgwinkel in Utrecht onder de naam Speedy Pizza. In 1991 veranderde hij de naam in Original Pizza Company. Toen had hij al drie pizzabezorgzaken. Het rondbrengen van pizza’s is altijd de kernactiviteit geweest van OPC.Dit jaar heeft de formule van Van de Sigtenhorst een grote groei doorgemaakt. Begin 2000 waren er 12 zaken. Inmiddels zijn daar negen nieuwe verkooppunten bijgekomen, terwijl de keteneigenaar maar op vier nieuwe zaken had gehoopt, zo zei hij onlangs in Snackkoerier. De aanwas van 2000 voor OPC is voortgekomen uit het opstarten van nieuwe winkels maar ook door een overname. In het najaar kocht OPC de Haagse pizzaketen All American Pizza over. Daardoor kwamen er in één klap drie zaken bij. Inmiddels zijn er 21 OPC’s.
Voor komend jaar hoopt Van de Sigtenhorst de groeilijn voort te zetten. De groeispurt van OPC is niet onopgemerkt gebleven bij collegaketens. Volgens Van de Sigtenhorst hebben zowel NYP als Al Capone’s interesse getoond om zijn toko over te nemen. Maar de OPC-eigenaar ziet niks in overname. ‘Ik begrijp best dat we een aantrekkelijke partij zijn maar we gaan zelfstandig verder.’

Buiten beschouwing: Pizza Hut

Naast de vier grote pizzabezorgketens is er nog een grote pizzaketen in Nederland actief: Pizza Hut. Deze formule bestaat in ons land uit 13 zaken. Een woordvoerster van NS Stations laat weten dat er momenteel acht Pizza Huts zijn op stations. Zij verkopen met name slices en doen niet aan bezorging.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels