artikel

Pizzakoeriers láten zich ook wel eens overvallen

Horeca

Het leven van een pizzabezorger is niet zonder gevaar. Steeds vaker worden bezorgers op hun route lastiggevallen, in elkaar geslagen of beroofd van hun avondomzet. Met name overvallen zijn aan de orde van de dag.

Directeur Mimo Botros Ghaly van Original Pizza Company (‘the fun food people’, 21 vestigingen) is de tel een beetje kwijt. ‘In Nijmegen vier keer, Utrecht twee of drie keer, en ga zo maar door.’ Rotterdam spant de kroon met zeker 30 berovingen in nog geen half jaar tijd. Een groot aantal daarvan vond plaats in de afgelopen weken.
Er zijn inmiddels vergaande maatregelen genomen om de groei van het aantal berovingen in te dammen. In risicowijken in Rotterdam en Utrecht is de bezorging voorlopig stopgezet. Verder gaan koeriers na acht uur ‘s avonds met z’n tweeën op pad om een bestelling weg te brengen en bestaat er een zwarte lijst van adressen waar niet meer bezorgd mag worden nadat eerder problemen ontstonden bij het afrekenen. Uit voorzorg wordt ook steeds vaker met de auto bezorgd in plaats van met de scooter.

Eigen zak
Maar het probleem ligt niet alleen op straat. Volgens pizzabaas Ghaly láten bezorgers zich regelmatig overvallen. ‘De verklaringen die worden afgelegd rammelen nog wel eens.
Bezorgers die zeggen dat ze zijn beroofd, maar het geld gewoon in eigen zak hebben gestoken. Ook de politie denkt dat het zo gaat, maar kan niets bewijzen.’
Om de verleiding niet te groot te maken, mogen koeriers niet veel geld meer op zak hebben. Verder is Ghaly extra kritisch op wie hij in dienst neemt. ‘Elke nieuwe koerier ondergaat een soort test. We schaduwen hem bij de eerste bestellingen of laten hem een proefbestelling wegbrengen naar een adres waar ik de deur opendoe of waar een van mijn naaste medewerkers aanwezig is. Zo kun je controleren of iemand te vertrouwen is.’
Een definitieve oplossing ligt volgens Ghaly bij de introductie van moderne afrekensystemen, zodat de klant niet langer cash afrekent, maar met zijn pinpas of chipknip. Hierover wordt al overleg gevoerd met de banken. Omdat het probleem van overvallen ook andere pizzaketens parten speelt, wil Ghaly met collega’s van bijvoorbeeld New York Pizza en Al Capone’s rond de tafel.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels