artikel

Sashimi snijden

Horeca

Bij sashimi, een van de bekendste en meeste typische Japanse gerechten, wordt elke vissoort op een geheel eigen wijze gesneden, afhankelijk van de structuur en de malsheid van het visvlees. Een paar voorbeelden.

Hirame-usuzukuri (flinterdun gesneden griet): verwijder het vel van de grietfilet. Zout de filet aan beide zijden en leg hem enige tijd in de koeling op circa 1°C. Leg de grietfilet met de huidzijde naar boven en de dikke kant van u af op de snijplank. Neem bij voorkeur een Japans mes. Bij het snijden wijst de punt van het mes schuin naar rechts en ligt het lemmet vrijwel horizontaal. Op deze manier snijdt u vanaf de linkerkant van de filet flinterdunne plakjes af.

Hoe eten
Maguro-hirazukuri (dik gesneden tonijn): snijd de filet tot een stuk van 2 cm dik, 5 cm breed en circa 20 cm lang. Snijd van deze plak, rechts te beginnen, loodrecht naar beneden snijdend, plakjes van exact 8 mm dikte. Sake-sogizukuri (plakjes zalm): de snijwijze is vrijwel gelijk aan die van de griet. De plakjes zijn echter nog dunner en zeker niet dikker dan 3 mm.
Sashimi wordt als volgt gegeten: om te beginnen wordt de wasabi met de bijgeserveerde sojasaus vermengd. Vervolgens worden de stukjes vis en fijngesneden rammenas in het verkregen sausje gedoopt en geconsumeerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels