artikel

Tips

Horeca

Veel ondernemers weten in hun zaak sfeer te creëren, service te bieden en klanten te binden. Maar weinig ondernemers weten ook achter de schermen hun mannetje te staan. Hier volgen een aantal tips.

Denk vooruit. Kijk niet alleen naar de korte termijn, maar bedenk waar je over pakweg vijf of tien jaar wilt staan. Werk daar ook naar toe. Plan vast die verbouwing, en stel jezelf duidelijke financiële doelen.

Laat je niet inpakken door leveranciers. Veel ondernemers accepteren blind de prijzen die de leveranciers rekenen, terwijl met enige moeite veel betere prijsafspraken gemaakt kunnen worden. Speel ook gerust leveranciers tegen elkaar uit, dat zijn ze wel gewend.

Raak niet te snel opgewonden van een hoge bruto-omzet. Het gaat niet om wat er binnenkomt, maar om wat er overblijft. Goed ondernemerschap wordt niet bepaald door een hoge omzet alleen. Het zijn vooral de kosten waar winst te behalen is.

Schuif zaken niet te lang voor je uit. Vooral vervelende klusjes blijven makkelijk te lang liggen en worden in de loop der tijd alleen maar vervelender. Repareer meteen kapot meubilair, voer dat vervelende gesprek en dram door over je jaarrekening als die op zich laat wachten.

Als je een themacafé of –restaurant start, zorg dan dat je het gekozen thema ook duidelijk doorvoert in het interieur. Een Ierse pub moet ook duidelijk Iers zijn, zoals een westernrestaurant het Wilde Westen moet uitstralen en een beachclub de zon en de zee.

Zorg voor een doortimmerd personeelsbeleid. Voer regelmatig face-to-face gesprekken met alle medewerkers en betrek ze bij de bedrijfsvoering. Hiermee voorkom je dat je zaak een duiventil wordt waar medewerkers in- en uitvliegen.

Wees niet te eigenwijs. Heb ook eens het lef toe te geven dat je dingen verkeerd hebt aangepakt en volg gerust goedbedoelde adviezen van je omgeving op. Gratis adviezen liggen op straat, heb er dan ook oog voor.

Als de zaak je een beetje uit handen dreigt te glippen, neem dan een bedrijfsleider in dienst. Een goede manager, liefst een van buitenaf, drukt weliswaar op de begroting, maar geeft veel rust en brengt structuur in de zaak.

Breng je boekhouding bij één partij onder, en dan bij voorkeur niet bij een goede vriend. Met vrienden kun je beter geen zaken doen.

Breng jezelf discipline bij. Wees niet te beroerd zelf de poetsdoek ter hand te nemen en voel je vooral niet te goed om bij te springen achter de bar of in de bediening. Je geeft daarmee het goede voorbeeld aan je personeel. Wees in ieder geval vaak aanwezig in de zaak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels