artikel

Sparkling countdown

Horeca

Het is moeilijk te schatten hoeveel champagnekurken wereldwijd de feestelijke belletjes zullen vrijlaten bij de laatste klokslag rond middernacht, op 31 december 1999. Voor de champagneproducenten is het in ieder geval het gewichtigste evenement ooit.

Marktanalyses geven aan dat het afgelopen jaar bijna 320 miljoen flessen champagne aan de man zijn gebracht, goed voor zo’n 2,5 miljard sprankelende glazen. Reden voor Misset Horeca om aan de vooravond van de eeuwwisseling de Mega Millennium Champagneproeverij te organiseren in het Hilton in Amsterdam. Zeventien champagnes bruisten op de papillen van ruim honderd deskundigen uit de wijn- en horecawereld. Welke champagne werd na de blindproeverij uitgeroepen tot millenniumchampagne? Een verslag en de gebruikelijke proefnotities van een Wijnpanel in societysfeer.
Kroonluchters, bruisende champagne, delicatessen, snorrende camera’s, ervaren proevers. De 150e editie van Misset Horeca’s Wijnpanel speelde zich af in een ware societysfeer. Ruim honderd genodigden gaven 24 november jl. acte de présence in Hilton Amsterdam, het hotel waar wijnschrijver Robert Leenaers in 1983 startte met zijn proeverijen voor dit blad.
Zeventien champagnes werden omwikkeld met folie, zodat het merk voor de proevers onherkenbaar was. De flessen werden neergelegd in een reusachtige koeler. Een vakjury bestaande uit vijf personen zat aan tafel midden in de imposante Diamantzaal van het hotel. Langs de wanden stonden diverse leveranciers met delicatessen als bonbons en kaas. Het leek alsof op die 24e november de avond van de eeuwwisseling reeds was aangebroken. De aanwezigen hadden een formulier ontvangen waarop notities konden worden gemaakt over onder meer kleur, smaak en geur van de champagnes. Ook was aan hen gevraagd een rapportcijfer te geven.‘
Moeilijk hoor’, zuchtte een van de deelnemers van de pers na drie champagnes geproefd te hebben. ‘De bubbeltjes maken het proeven en vergelijken lastig.’ Een van de importeurs was zeer gedecideerd. ‘Wat ik tot nu heb gehad is drie keer niks. Muf, geen karakter. Ik hoop niet dat mijn eigen champagne ertussen zit, want dan heb ik een probleem, maar ik denk het niet.’ Nadat de zeventien champagnes in twee uur tijd waren geproefd, werden de formulieren van de genodigden ingenomen en de drie beste champagnes geselecteerd. De uitslag van de honderd deelnemers liep opvallend parallel aan die van de vijf leden van de vakjury, zodat het beraad over welke champagnes het beste waren niet lang hoefde te duren.

Prijsklasse
Het panel proefde een zeventiental champagnes van het type brut, afkomstig van gerenommeerde champagnehuizen. Alle wijnen kregen een faire kans. Ze werden op hun eigen kwaliteit beoordeeld door Hilton-directeur Roberto Payer, restaurateur Ilona Wondergem, oenoloog Gerhard Horstink, wijndeskundige Albert Holtzappel en wijnauteur Robert Leenaers. De champagnes werden uitgeschonken in keurig gepoleerde flûtes van de Royal Leerdam-creatie Plaza.De wijnen werden spontaan door de leveranciers aangeboden, gerangschikt in een prijsklasse van ƒ30,- tot ƒ50,-.
Het smaakgehalte van de wijnen was hoog. Vooral vineusiteit en lichte gisttonen traden op de voorgrond. Op champagnes hoogste goed, de bruisende mousse en feestelijke belletjes, was weinig aan te merken. Vaststaat dat alle wijnen voor een sprankelend en spraakmakend millenniumfeest zullen zorgen.
Toch staken er een aantal bovenuit. Unaniem werd de Perrier-Jouët Brut tot dé millenniumchampagne uitgeroepen. Op de tweede plaats eindigde Beaumet en op de derde plaats Laurent-Perrier. De complete resultaten van de proeverij leest u op de volgende pagina’s. De prijzen gelden exclusief BTW voor de horeca.

Panel

Roberto Payer is general manager van Hilton Amsterdam
Ilona Wondergem drijft met echtgenoot Jurgen hotel De Arendshoeve en restaurant Puccini in Bergambacht
Gerhard Horstink is oenoloog en als docent verbonden aan het Hoger Hotelonderwijs Leeuwarden
Albert Holtzappel was jarenlang vast lid van Misset Horeca’s proefpanel
Robert Leenaers is sinds juni 1983 leider van het Wijnpanel

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels