artikel

Bekende voetballers in actie voor slachtoffers Volendam

Horeca

VOLENDAM – Bekende (oud-)voetballers nemen dinsdag 27 februari in het stadion Volendam deel aan een benefietwedstrijd ten bate van de slachtoffers van de cafébrand in de nieuwjaarsnacht. FC Volendam heeft het initiatief genomen voor de wedstrijd, die het begin vormt van een landelijke geldinzamelingsactie.

De voetbalclub zal het opnemen tegen het gelegenheidsteam Vrienden van Volendam, dat bestaat uit Marco van Basten, Ruud Gullit, Wim Kieft, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Dennis Bergkamp (Arsenal), Edwin Zoetebier (Vitesse), Frans Hoek (FC Barcelona), Wim Jonk (Sheffield Wednesday), Arnold Muhren en Nwankwo Kanu (Arsenal). De selectie wordt nog aangevuld. De scheidsrechters zijn Jan Keizer, Jan Rijsers en Gerard Hubers.

Startsein
Verscheidene artiesten, onder wie Piet Veerman, zullen rond de wedstrijd optredens verzorgen. Het duel is het startsein voor de zogeheten Actie van Verbondenheid, die de financiële gevolgen van de ramp in café De Hemel zoveel mogelijk moet beperken. De Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam streeft ernaar tenminste 50 miljoen gulden bij elkaar te brengen. Het geld wordt vooral besteed aan voorzieningen die de slachtoffers hun hele leven nodig hebben. Dat kan variëren van begeleiding in het maatschappelijke leven tot aanpassingen van woningen, werkplekken en accommodaties. Mensen kunnen tot en met Pasen geld voor de slachtoffers storten op gironummer 800 van de stichting. Inmiddels is al 3 miljoen gulden binnengekomen.

Verwerking
De stichting wil eventueel financieel bijdragen aan het voortbestaan van café De Hemel in de huidige staat. Ze overlegt daarover met de gemeente Edam-Volendam, die met eigenaar Veerman tot een akkoord probeert te komen. Door het interieur van het café in stand te houden, blijft het beschikbaar voor de jongeren die slachtoffer werden van de brand. Dat kan helpen bij de verwerking. Veerman kondigde vorige week aan dat hij het interieur van De Hemel wilde slopen. Na bezwaren van de stichting stelde Veerman die plannen uit. De stichting gaat verder een beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen. Daarover heeft ze woensdag 14 maart overleg met staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken). De stichting, die het initiatief nam tot het overleg, wil duidelijkheid over de financiële gevolgen van de ramp voor de slachtoffers, hun familieleden en de Volendamse gemeenschap. Zo wil de stichting onder meer weten wat de bijdrage van het Rijk wordt voor de slachtoffers in Volendam. Ze zal ook pleiten voor een gezamenlijke afstemming tussen de samenwerkende organisaties, instanties en het Rijk. Volgens de stichting heeft de rijksoverheid in eerdere contacten laten weten dat de nieuwjaarsbrand als nationale ramp wordt aangemerkt. Dit is van belang voor toepassing van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen om zo ook een financiële bijdrage te kunnen krijgen. De ramp heeft tot dusver dertien levens geëist. Van de 273 jongeren die gewond raakten, verblijven er nog 51 in ziekenhuizen. Twintig mensen liggen nog op de afdeling intensieve zorg.

Klik hier voor het dossier over brand

Reageer op dit artikel