artikel

Heineken samen met Duitse brouwer in witbier

Horeca

AMSTERDAM – De Nederlandse brouwer Heineken gaat samen met de Duitse Bayerische BrauHolding (BBH) de internationale biermarkt op. De twee richten een gezamenlijke onderneming op voor de export van witbier. De joint venture, Brau Holding International gedoopt, komt voor 49,9 procent in handen van Heineken. BBH, dat weer deel uitmaakt van de Schörghuber Gruppe, wordt eigenaar van de overige 50,1 procent.

Brau Holding International gaat zich vooral toeleggen op de wereldwijde verkoop van het speciaalbier Paulaner Weissbier. Paulaner is het tweede witbier van Duitsland. ‘De joint-venture met Heineken verschaft ons nieuwe internationale mogelijkheden. Gezamenlijk zullen wij van Paulaner het grootste Weissbiermerk van de wereld maken’, bluft Stefan Schörghuber, bestuursvoorzitter van Schörghuber Gruppe.

Eerste schaap
Heineken maakte vorige week al bekend zich te zullen inkopen in de Schörghuber Gruppe. Details werden toen nog niet gegeven. De samenwerking tussen Heineken en Schörghuber is vooral in Zuid-Duitsland het gesprek van de dag. Tot dusver was de Duitse biermarkt nog geheel in handen van Duitse brouwers. Velen zien Heineken als het eerste buitenlandse schaap dat over de dam komt.
Voor Heineken is het nieuwe bruggenhoofd op Europa’s grootste biermarkt dan ook van strategisch belang, zegt bestuursvoorzitter Karel Vuursteen. ‘Momenteel is de Duitse biermarkt versnipperd en kent ze een groot aantal kleine brouwerijen. Deze situatie zal op de lange termijn niet blijven voortbestaan.’
De nieuwe Duits-Nederlandse bierexporteur bezit precies de helft van de Beierse Paulaner Brauerei, waar het premiummerk Paulaner Weissbier wordt gebrouwen. In omvang is Paulaner vergelijkbaar met het Nederlandse Grolsch: de bierproductie bedraagt 2,8 miljoen hectoliter. Daarnaast heeft Brau Holding International 62,66 procent van Kulmbacher Brauerei, een iets kleinere maker van bier, frisdrank en mineraalwater uit de gelijknamige Beierse stad. De nieuwe gezamenlijke onderneming bezit ook nog belangen in een brouwerij in Chili. Hoeveel geld Heineken in Brau Holding International steekt is niet bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel