artikel

KHN: heksenjacht op horecaondernemers

Horeca

EINDHOVEN – Vrijdagavond en -nacht trof de brandweer bij een controle in ruim veertig cafés opnieuw een groot aantal onveilige situaties aan. Donderdag vond een soortgelijke controle plaats. Ook toen bleek er van alles mis te zijn. De brandweer liet donderdag meteen weten dat vrijdag nog meer kroegen konden rekenen op een bezoek. Alles bij elkaar controleerden de brandweer, de politie en de milieudienst 94 horecabedrijven in de Eindhovense uitgaanscentra. Daarvan voldeden er 51 niet aan de veiligheidseisen.

Al die zaken krijgen over een week een hercontrole. De gemeente Eindhoven gaat daags voor carnaval de namen publiceren van de cafés die dan nog niet voldoen aan alle veiligheidseisen. Het publiek kan dan zelf beoordelen welke gelegenheden wellicht gevaarlijk zijn.
Twee bedrijven zijn meteen gedeeltelijk gesloten omdat er geen nooduitgangen waren. In andere gevallen waren die versperd door kratten, bergen afval of kapstokken. Ook trof de brandweer verkeerde blusmiddelen aan en brandgevaarlijke versieringen. Ruim twintig bedrijven kregen een proces verbaal en de opdracht de gebreken binnen een week te verhelpen.

Lomp
Burgemeester Welschen van Eindhoven noemde het vrijdag redelijk lomp dat er bij zoveel bedrijven van alles mis is. ‘Na Volendam weet elke ondernemer dat we streng controleren.’ Volgende week volgt de hercontrole. Kasteleins bij wie opnieuw misstanden worden aangetroffen, komen op de zwarte lijst en bovendien krijgen ze een forse boete. Bij echt grove misstanden volgt sluiting.
Directeur J. Claes van Koninklijk Horeca Nederland sprak zaterdag van een ‘heksenjacht’ op kroegbazen. ‘Ondernemers krijgen het mes op de keel. Ze hebben een week tot een maand de tijd voor bouwkundige aanpassingen. Uitbaters werken graag mee aan brandveiligheid, maar de termijnen die de gemeenten stellen zijn niet realistisch. Bepaalde investeringen kunnen niet binnen een maand.’ Dat bij veel horecagelegenheden misstanden worden geconstateerd, heeft volgens hem vooral te maken met onduidelijke en soms tegenstrijdige regelgeving en inconsistent gemeentelijk beleid.
Claes zegt bovendien niet te weten hoe ernstig de in Eindhoven geconstateerde mankementen zijn. ‘Maar nooduitgangen die geblokkeerd zijn, dat mag natuurlijk niet. Wij zijn voor een lik-op-stukbeleid. Bij levensbedreigende situaties moet een onderneming onmiddellijk gesloten worden.’

Reageer op dit artikel