artikel

KHN wil einde aan hetze

Horeca

Bijna alle Nederlandse gemeenten voeren sinds de Volendamse tragedie een inhaalslag met de controle op de brandveiligheid van horecapanden. De brandweer controleert vooral op de aanwezigheid van nooduitgangen, brandblusapparatuur en afspraken die horecaondernemers hebben gemaakt met de gemeenten.

Bedrijven die niet aan de eisen voldoen, worden gedreigd met boetes en sluitingen. Ook mogen ze minder gasten binnenlaten dan voorheen. Meerdere ondernemers hebben hun gasten inmiddels de toegang moeten weigeren.
KHN ergert zich aan de korte termijn waarop horecaondernemers de noodzakelijke wijzigingen moeten doorvoeren. ‘Ondernemers krijgen het mes op de keel. Ze krijgen een week tot een maand de tijd voor bouwkundige aanpassingen’, signaleert een woordvoerder van KHN. Doen ze dat niet, dan dreigt sluiting. ‘Uitbaters werken graag aan brandveiligheid mee, maar de termijnen die de gemeenten stellen zijn niet realistisch. Bepaalde investeringen kunnen niet binnen een maand.’ Uit onderzoek van Misset Horeca blijkt dat een kwart van de ondernemers dit jaar al door de brandweer is gecontroleerd. En van alle ondernemers beschikt pas de helft over een gebruiksvergunning.
Met de actie wil de branchevereniging bereiken dat gemeenten en horeca weer om de tafel gaan. Voor het geval dat de gemeenten niet mee willen werken, krijgen de lokale afdelingen tips hoe ze de pers kunnen benaderen. ‘We gaan tegengas geven’, aldus KHN.

Reageer op dit artikel