artikel

Camelot in Zeewolde

Horeca

Een schilder legt de laatste hand aan een deurlijst. Ergens in de verte klinkt het sonore gebrom van een schuurmachine. De deuren van restaurant Camelot in Zeewolde zijn al geopend, maar er wordt nog druk gewerkt aan de puntjes op de i. Van buitenaf mag het restaurant, annex sociëteit en zakencentrum, ogen als een doorsnee kantoorpand, binnenin waant de bezoeker zich een van de ridders van de tafelronde.

Zeewolde lijkt niet de meest voor de hand liggende plaats voor horecaondernemers met ambitie. Het kleine broertje van Almere en Lelystad breidt weliswaar flink uit, maar telt op dit moment nog niet veel meer dan 15.000 inwoners. Wel moet dit aantal al over een paar jaar verdubbeld zijn. Maar zover is het nog niet.
Ze zijn er dan ook nog steeds zelf een beetje verbaasd over. De broers Mathieu en Wilco Nugter en zakenpartner Gerard Jongbloed. Dat ze uitgerekend in deze plaats de eigenaren zijn geworden van Camelot. Een restaurant annex zakencentrum en sociëteit, vernoemd naar het kasteel dat in de Middeleeuwen onderdak bood aan Koning Arthur en zijn ridders van de tafelronde. Toch was het liefde op het eerste gezicht toen de drie, op zoek naar een nieuw horecabedrijf, afgelopen najaar op het als kasteel ingerichte Camelot stuitten.
Op dat moment een jaar open, maar te koop omdat de eigenaar er maar geen goed lopend bedrijf van wist te maken. ‘Het was allemaal mooi ingericht, maar de routing klopte niet echt’, zegt Wilco Nugter. ‘Toen de makelaar ons tipte gingen we er echt heen met de gedachte dat het wel niets zou zijn.’ Maar het tegendeel bleek waar. De drie nieuwkomers zagen vrijwel gelijk de potentie van de zaak en besloten erin te stappen. Na een paar maanden van noodgedwongen afwezigheid waren ze terug in de horeca.

Munitie
1 augustus 2000 zullen Mathieu en Wilco Nugter niet snel vergeten. ‘Morgen plaatsen we hekken waardoor de toegang tot het strand voorlopig voor iedereen onmogelijk wordt’, of woorden van die strekking, kregen de eigenaren van de bekende strandtent Riche in Zandvoort die dag van de gemeente te horen. Van de ene op de andere dag was hun bedrijf voor het publiek onbereikbaar geworden.
Een voor de hand liggend besluit, dat wel. Met regelmaat werd er door strandgasten munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het zand aangetroffen. ‘Het kwam voor dat kinderen handgranaten naar elkaar aan het overgooien waren’, zegt Wilco Nugter. ‘Het was dus wel begrijpelijk dat de gemeente het strand schoon wilde maken, maar het was een grove nalatigheid ons hiervan niet eerder in kennis te stellen. Het was echt heel erg. We kregen precies negentien uur de tijd om de zaak te ontruimen. En dat ook nog midden in het seizoen. Inmiddels loopt er een rechtszaak. We eisen natuurlijk compensatie van de misgelopen inkomsten, maar tot nu toe hebben we geen cent gezien. En dat terwijl veel van onze kosten gewoon doorliepen. Loonkosten. De pacht.’
De hekken staan er nog steeds. De opruimwerkzaamheden moeten nog beginnen. En hoewel ze tot op heden eigenaar zijn van Riche, achten de beide broers de kans uitermate klein dat ze de draad er ooit nog oppikken. ‘De eigenaar heeft het pand inmiddels te koop of te huur gezet.’
Gedwongen door de omstandigheden gingen de drie naarstig op zoek naar iets nieuws. Even was Haarlem in beeld, maar het werd uiteindelijk Zeewolde waar ze de zaak van hun gading vonden. Camelot.

Ridderschild
Een paar weken zijn ze inmiddels open. En nu de eerste eters op bezoek zijn geweest, weten ze dat de zaak mogelijkheden heeft. ‘De gemiddelde besteding van de gasten is erg hoog. Zo’n 150 gulden per persoon. Daar staan we echt van te kijken’, zegt chef-kok Mathieu Nugter. ‘En dat we zover buiten het centrum liggen is juist een voordeel. Het is de bedoeling dat de zakelijke markt ons hoofdinkomen zal gaan vormen. En voor die gasten is de ligging niet zo belangrijk. Wij moeten er alleen wel voor zorgen dat als mensen hier één keer zijn geweest, ze ook terugkomen.’
De afgelopen maanden is hij druk bezig geweest met het samenstellen van een bij de sfeer van het pand passende menukaart. Zalm Guinevere, Zeebaars Merlin en Eendenborstfilet Lancelot zijn maar een paar van de benamingen die op de kaart prijken. Een kaart die is afgedrukt op een soort ridderschild en met statief en al aan de tafels wordt gezet. ‘s Avonds moeten de gasten met behulp van een kaars lezen wat erop staat.’ Ook de wijnkaart is naar eigen zeggen op niveau, en afgestemd op de zakelijke doelgroep waar Camelot zich vooral op richt. Al haasten de eigenaren zich te zeggen dat ook de Zeewoldenaren natuurlijk van harte welkom zijn.
Niet dat er alleen maar gegeten kan worden in Camelot. Op de eerste verdieping bevindt zich de chic ingerichte business- en vergaderruimte. In een andere ruimte kunnen grotere gezelschappen confereren of cursussen volgen onder het oog van maffiabaas Don Corleone. Ondergronds is er dan nog een feestzaal. Af te huren voor (bedrijfs)feesten en partijen, eventueel in combinatie met een buffet.
Het enige wat volgens Gerard Jongbloed nog ontbreekt zijn hotelkamers. ‘Als mensen in de buurt willen overnachten, moeten ze naar Harderwijk. Het is wel onze wens op termijn hier ook een aantal hotelkamers te hebben. Maar daar zal nog wel wat tijd overheen gaan.’

Motorjacht
Om de zakelijke gasten zoveel mogelijk in de watten te leggen, ligt op een paar honderd meter van Camelot het motorjacht Laurens Margaretha op het Veluwemeer te dobberen. ‘Ideaal voor de ontvangst van zakenrelaties, privévergaderingen en bedrijfsparty’s’, staat er in de folder van Camelot. Ook de jetservice valt op. Vanaf het iets verderop in de polder gelegen vliegveld Lelystad kunnen met een luxe zakenvliegtuig vliegreizen over de hele wereld worden gemaakt. Hierover zijn afspraken gemaakt met een chartermaatschappij. ‘Zelf denk ik dat dit iets te hoog gegrepen is’, zegt Mathieu Nugter, ‘maar we willen het in eerste instantie wel aanbieden.’
De komende weken wil het drietal gebruiken om Camelot verder aan te kleden. ‘De presentatie aan de voorkant moet nog verder worden aangepast. De naam Camelot mag wel wat duidelijker naar voren komen. En ook hopen we dit voorjaar een mooi terras voor de deur te hebben’, zegt Gerard Jongbloed.
Om de gasten langer vast te kunnen houden, hopen de drie naast een aantal hotelkamers ook een pianobar in Camelot te realiseren. Het gedeelte waarin Wilco Nugter woont zou zich daar uitstekend voor lenen. ‘Er zit een vrij grote keuken in en een bar is er zo gemaakt. Als je het geheel goed aankleed, kan het echt heel mooi worden. Er moet een soort huiskamereffect ontstaan. Voor de maaltijd een aperitief en erna nog even nazitten met koffie en cognac.’ En Mathieu Nugter voegt daaraan toe: ‘Zelf vind ik Riche nog steeds een van de mooiste zaken van Nederland. Maar nu streven we ernaar Camelot in de Top 100 van beste bedrijven te krijgen. De zaak is in ieder geval uniek. Dit thema vind je nergens.’

Restaurant Camelot
Patroonsweg 16
3892 DB Zeewolde
Tel: (036) 522 30 40
E-mail: camelot-zeewolde@planet.nl
Internet: www.camelot-zeewolde.nl

Reageer op dit artikel