artikel

De inkoper

Horeca

Maandelijks komt een inkoper aan het woord over zijn specialiteit. deze keer jaap sloof, inkoper van halalproducten bij de kweker in amsterdam, handelscentrum voor horeca en retail. hoewel de markt nu nog klein is, voorziet sloof de komende jaren een sterke groei van de afzetmarkt voor halalproducten.

Nederland, smeltkroes van culturen. Als inkoper van een horecagroothandel in het multiculturele Amsterdam, moet je inspelen op de ontwikkelingen die de aanwezigheid van andere culturen met zich meebrengt. Langzaam komen er producten in de schappen die voorheen slechts in de speciaalzaak te verkrijgen waren. Na de opmars van onder meer Italiaanse, Mexicaanse, Japanse en Thaise producten, achten wij nu de tijd rijp voor halalproducten. Dat zijn producten waarin alleen dierlijke ingrediënten voorkomen van ritueel geslacht vee. De term halal komt uit de islam en staat voor toegestaan, legaal. In relatie tot eten betekent dit dat het eten is toegestaan voor moslims. De toenemende integratie van met name moslimjongeren zorgt voor een veranderende vraag. Net als leeftijdsgenoten raken hier wonende moslims vertrouwd met producten die niet halal zijn. Deze voedingswaren zijn volgens de koran niet toegestaan.
Moslims mogen geen vlees eten van onreine dieren zoals varkens. Vlees dat wel is toegestaan, moet afkomstig zijn van een dier dat op rituele wijze is geslacht. Hierbij wordt de keel van het dier doorgesneden met een zeer scherp object. Bij het slachten moet de naam van Allah worden genoemd.
Op zich zijn in Nederland altijd halalproducten verkrijgbaar geweest, in winkels van en voor moslims. Om tegemoet te komen aan de verwesterde generatie moslims, die de koran wil naleven, zijn we ruim een jaar geleden begonnen met een klein assortiment halalproducten. Het beperkt zich niet alleen tot vlees. We verkopen ook koekjes, pepermunt en babyvoeding die halal zijn. Om de producten duidelijk herkenbaar te maken, zijn ze voorzien van het ronde halallogo, bestaand uit het silhouet van een moskee met een halve maan en sterren.
Momenteel is de afname nog niet groot. Toch zijn we van plan het assortiment te handhaven en op termijn zelfs uit te breiden. Omdat het hier vleesproducten betreft van dieren die op vriendelijke wijze zijn gefokt en geslacht, zal de markt zich kunnen uitbreiden tot niet-moslims die om ethische overwegingen halal willen eten.

Reageer op dit artikel