artikel

Hier kun je de hele dag alles bestellen

Horeca

Met de kerst voor de deur, en alle zware maaltijden in gedachten die zullen worden verorberd, zoekt Pier Mulder, chef-kok van het monumentale Oenemastate in Heerenveen, het juist in het lichte. Hij zet een paar elegante, doch voedzame salades op de kleine kaart.

Chef-kok Pier Mulder (34) werkt nu een jaar bij Oenemastate. Mulders filosofie is dat je moet proberen van alles iets goeds, iets moois te maken. Dat draagt hij ook uit aan zijn leerlingen in de keuken. ,,Of je nou een tosti maakt, een enorm buffet, of zo’n lekkere lunchsalade. Dan blijft je werk leuk en de gast tevreden.”

Heerenveners brengen hun geld nu heel wat enthousiaster naar Oenamastate dan acht jaar geleden, toen het statige pand aan het Gemeenteplein nog dienst deed als Rijksbelastingkantoor. Heerenveens beroemdste voetballer, Abe Lenstra, werkte hier als ambtenaar en is er getrouwd. Het was horecaondernemer Marius Sterk die het gebouw met zijn rijke verleden in 1992 omtoverde tot het sfeervolle, ruime stadscafé dat het nu is. De uitnodigingen voor de opening werden verstuurd in authentieke blauwe belastingenveloppen. ,,Leuk idee, maar het was wel de reden waarom diverse goede relaties en vrienden niet bij het feest aanwezig waren. Die hadden de envelop uit gewoonte ongeopend in een la gekieperd’’, vertelt Sterk.

Marius Sterk heeft gezorgd voor een horecacentrum. Getrouwd wordt er niet meer, wel wordt er gefeest, gedanst, gegeten, gedronken, muziek gemaakt en vergaderd Een aparte kleine kaart heeft hij niet. Alle lunch-, voor-, hoofd- en nagerechten, staan op één kaart en kunnen de hele dag en avond door besteld worden. ,,Zo’n kleine kaart die om vijf uur ophoudt vind ik zo paternalistisch. Net of je daarna geen zin meer mag hebben in een salade of een broodje. Nou, bij ons wel hoor. En ik verkoop er heel wat, vooral in de avond.”

Stadscafé-restaurant Oenemastate, Gemeenteplein 33, 8445 MA Heerenveen, tel: (0513) 65 11 12, website: www.oenemastate.nl, zondags gesloten

Bovenstaande is een samenvatting uit de rubriek ‘Kleine Kaart’ van Misset Horeca (nr. 51, 2000)

Reageer op dit artikel