artikel

Mensen annuleren Veluwe-vakantie nog niet massaal

Horeca

DEVENTER – De uitbraak van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek op de Veluwe heeft nog niet tot een stroom afzeggingen van geboekte Paasvakanties geleid. Wel staan de telefoons van de plaatselijke VVV’s roodgloeiend omdat mensen willen weten of ze nog wel op de Veluwe terecht kunnen voor een korte vakantie.

Dat zegt Gert Jan Jacobs van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) in Deventer. Het GOBT adviseert mensen die een vakantie op de Veluwe geboekt hebben, om regelmatig bij de plaatselijke VVV te informeren naar de laatste stand van zaken. Deze week zijn alle fiets- en wandelpaden in het uitgestrekte natuurgebied afgesloten om verspreiding van het virus te voorkomen. De gewone wegen zijn nog wel toegankelijk.
Pasen is de start van het toeristische seizoen. De Veluwe is de populairste bestemming voor binnenlandse vakanties. In het gebied zijn zo’n zeshonderd toeristische bedrijven actief. Die hebben samen bijna 50.000 kampeerplaatsen, ongeveer 8000 vakantiehuisjes en 249.000 slaapplaatsen in hotels of bij particulieren.
Het gebied trekt jaarlijks twee miljoen vakantiegangers en ongeveer twintig miljoen dagjesmensen. Negentig procent van de toeristen komt voor de natuur, de rust en de stilte, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van de provincie Gelderland.
Het GOBT kan volgens Jacobs nog niets zeggen over de economische gevolgen van de uitbraak van MKZ voor de toeristische sector. ‘De situatie is zorgelijk, maar het seizoen begint net. Pas aan het eind van het jaar kunnen we zeggen of de sector een flinke klap heeft gehad. Van belang is bijvoorbeeld hoeveel bedrijven uiteindelijk in een afgesloten gebied terechtkomen.’ Voor zover bekend, zijn nu rond Kootwijkerbroek nog geen recreatiebedrijven tot verboden gebied verklaard.

Reageer op dit artikel