artikel

MKZ vooral gevolgen voor zuivelaanbod in horeca

Horeca

De uitbraak van mond- en klauwzeer, en het daarmee gaande vervoersverbod, heeft vooral impact op het zuivelaanbod. ‘Wanneer het verbod in het weekend niet wordt versoepeld, hebben we in de loop van volgende week geen melk meer’, aldus horecagroothandels.

Mond- en klauwzeer heeft Nederland in zijn ban. De ziekte die zich verspreidt onder koeien, varkens, schapen en geiten heeft heel wat voeten in aarde. Scholen in Epe en omgeving sluiten uit voorzorg vrijdagmiddag de deuren en de KNVB verbiedt voetbalwedstrijden van amateurclubs binnen een straal van drie kilometer van Olst, Welsum en Oene, de plekken waar het veevirus is vastgesteld. Wat zijn de gevolgen voor de horeca?
‘Vandaag komt voorlopig de laatste zending rundvlees uit Ierland’, zegt Fons Hesseling uit Purmerend die normaalgesproken 80 procent van zijn vlees importeert uit Ierland, Frankrijk en Zuid-Amerika. ‘Dit is twee ton vlees, t-bones en ossehaas. Met deze voorraad kan ik zeker vier weken vooruit.’ Het aanbod van varkensvlees is een groter probleem. ‘Dat probeer ik uit Nieuw-Zeeland te krijgen. Omdat collega’s zich nu ook op deze markt gaan richten, is het wel moeilijker om topkwaliteit in huis te halen.’

Run op houdbare melk
Wilco Jansen van Sligro in Veghel benadrukt dat er absoluut geen vleestekorten zijn. ‘Dit komt vooral omdat vrijwel al het vlees dat de horeca gebruikt geïmporteerd wordt. Voorlopig, afhankelijk van hoe het virus zich verder ontwikkelt, kunnen wij varkens- en rundvlees blijven leveren.’ Het vervoersverbod van melk, boeren lozen dit nu in de giertank, zorgt voor meer problemen. ‘Gisteren was er een run op alle houdbare melk. Dagvers is nog maar mondjesmaat aan te komen. Als het vervoersverbod in het weekend blijft bestaan hebben we in de loop van volgende week geen melk meer.’ Hij constateert dat restaurateurs massaal aan het hamsteren slaan. ‘Paniek die nergens voor nodig is. Vlees is er voldoende en het groot inkopen van dagverse producten heeft weinig zin. Over enkele dagen zijn ze over de datum en kunnen ze niet meer gebruikt worden.’
Ook Garrie de Boer van Hanos in Apeldoorn geeft aan dat het aanbod van zuivel verkleint. ‘Geitenkaas kunnen we al niet meer leveren. Blijft het vervoersverbod in tact dan krijgen we begin volgende week problemen.’ Vlees, dat het bedrijf vooral uit Brazilië importeert, heeft deze groothandel echter nog voldoende. Hij concludeert daarom: ‘We zitten nog lang niet in de alarmfase. Vlees is er in ieder geval genoeg en het aanbod van melk wordt pas na het weekend bepaald.’

Vervoersverbod
Paul van Wageningen van AC-Restaurants in Breukelen onderschrijft de uitspraken van de groothandels: ‘Er zijn geen problemen met de aanvoer van vlees. We kunnen met onze bestaande voorraad nog zeker twee weken vooruit. Alles is afhankelijk van het vervoersverbod’, vervolgt hij, ‘pas wanneer dat langer gaat duren zullen wij de gevolgen voelen.’ De keten is al wel bezig met het verzinnen van alternatieven voor op de menukaart. ‘Overigens niet omdat de consument er naar vraagt’, haast hij zich te zeggen, ‘maar om rekening te houden met eventuele tekorten in de toekomst.’ Welke gerechten hij in plaats van vlees wil serveren, weet hij nog niet. ‘De inkoop houdt zich er nog maar net mee bezig.’
De mond- en klauwzeeruitbraak heeft meer gevolgen. Zo dreigen ook de champignonkwekers het slachtoffer te worden omdat ze geen substraat meer krijgen waarop de paddestoeltjes geteeld worden. Dit komt omdat er mest in is verwerkt waarvoor een vervoersverbod geldt. De kwekers zijn het er niet mee eens. ‘Het substraat is geen bron voor verspreiding van het virus. Tijdens de varkenspest hebben wij om die reden al een ontheffing gekregen.’

Lekkerste varkensgerecht
De uitreiking van het Gouden Krulstaartje, een wedstrijd waar topkoks aanstaande dinsdag in Valkenburg zouden strijden om het lekkerste varkensgerecht gaat ook niet door. ‘Uit solidariteit met de varkensboeren lassen we de wedstrijd voorlopig af’, aldus Monique ten Cate van Voedingsbureau Vlees, de organisator achter het evenement. ‘Hoe kunnen wij nu een leuke wedstrijd organiseren, terwijl we niet eens weten of er volgende week voldoende vlees in de supermarktschappen ligt?’, zegt ze.

Reageer op dit artikel