artikel

Proefschrift Wine & Food Festival 2001

Horeca

Proeverijen, Italiaanse wijn, lezingen, Zuid-Afrikaanse wijn, wedstrijden, Australische wijn, masterclasses, Bourgogne, kaviaar, Top-Spaans, truffels, Grand Prix Saint-Hubert, biologische wijn, Sacristía-sherry, wijn en gezondheid, cognac, sterren over sterren, port, boekpresentaties, de Beste Huiswijnen van Nederland, chocolade en wijn, champagne – kortom: het ideale dagje uit voor de liefhebber van wijn en spijs in optima forma!!

zondag 11 februari, vanaf 11:00 uur, Golden Tulip Barbizon Palace Hotel, Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam (schuin tegenover het Centraal Station).

Dit evenement wordt mede gedragen door Proefschrift en ProefKrant, ChâteauOnLine, Culinair.net, Elsevier Culinair (Club Cuisine en de vakbladen Annoncée Culinaire en Horeca Journal) en PK-Culinair (KWD en SVB-Slijtersvakblad.).Tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival 2001 zullen niet alleen topwijnen in alle prijsklassen te proeven zijn; ook is er een totaal gastronomisch omlijstend programma gemaakt, dat klinkt als een klok. Mèt een kookwedstrijden voor amateurkoks: de finale om de Gallo Award. De jury van de Gallo Award staat onder voorzitterschap van meesterkok Leon Ribbens en bestaat verder uit Lucette Faber, Ton Borghouts en Eric Ran. Per deelnemer worden twee combinaties gejureerd. Tijdens dit festival zal tevens de 19e Grand Prix St. Hubert voor professionals en amateurs worden gehouden, een internationale proefwedstrijd voor teams van drie personen, waaruit reeds vele wijnproevers van naam voort zijn gekomen.

Proeven en discussiëren
De 11e februari 2001 zullen de hele dag door lezingen, proeverijen en andere manifestaties plaatsvinden. Op het programma vinden we onder meer namen terug als Johannes van Dam, die het fenomeen ‘restaurantbeoordelingen’ en met name ook de rol van het blad ‘Lekker’ onder de loep zal nemen op de hem welbekende messcherpe wijze. Met het publiek zal hij er bovendien over in discussie gaan. Gert Crum verhaalt over champagne en signeert voor de geïnteresseerde aanwezigen zijn Champagneboek. Vincent Helberg, kok en schrijver van de onlangs verschenen biologische wijngids houdt een lezing met aansluitende proeverij over dit thema. Met hem kan men ook in discussie gaan over het fenomeen ‘biologisch’ in zijn algemeenheid. Over port komt de Brit Euan Mackay (Symington Family Port Companies, o.a. Graham’s., en Warre’s) speciaal over uit Oporto om het publiek alles te vertellen over de huidige gang van zaken bij port, Dat hij de nodige proefflessen meebrengt, laat zich raden. Ook over het thema Wijn en Gezondheid wordt een lezing gehouden (dr. Korzec, St. Lucasziekenhuis, Amsterdam). Peter Klosse, oprichter van de ‘Academie voor Gastronomie’, spreekt over smaakstijlen, met de nieuwste visies t.a.v. het combineren van wijnen en gerechten. Er zijn keukenaccessoires te zien (en te koop) en ’s werelds beste wijnglazen, van Riedel, zijn vertegenwoordigd, Eurocave is er met alles op het gebied van wijnklimaatkasten en andere wijnsopslagsystemen en er is een gespecialiseerde kookboekenwinkel met de nieuwste titels op kook- en wijngebied. In de verschillende zalen en foyer staan de proeftafels opgesteld voor doorlopende lezingen en proeverijen van topwijnen uit onder meer Frankrijk, Italië, Spanje, Australië, Zuid-Afrika, het Portgebied en de Cognac.
Daarnaast zijn er tegen een geringe meerprijs ( f 15,-) workshops met aansluitende proeverijen. Het aantal deelnemers aan deze workshops is beperkt. Inschrijven aan de zaal (vol is vol). Onder meer zijn er workshops van kaviaar (Ashkan Mossafaian van Trade Synergy) , truffel (Fred en Yolande de Leeuw), patisserie en chocolade (Manfred Spaargaren, Amstelveen). Last but not least wordt er een speciale workshop gehouden met een selectie van exclusieve Sacristía sherry’s, het best bewaarde geheim van Spanje.

Graham’s Trophy
Net als vorig jaar tijdens de Fair Culinair draait tijdens dit festival de wedstrijd ‘Beste Wijnproever Benelux’ voor amateurs èn professionals met de Graham’s Trophy als inzet. Een uitdaging voor iedereen. Deelname is gratis en er zijn fraaie prijzen te winnen. Een middag lang zullen de grootste wijnliefhebbers van de Benelux hun krachten meten en kennis testen. Alle aspecten van wijn komen aan bod. Voor amateurwijnproevers is er een apart klassement. Naast de hoofdprijs, een lang weekend Oporto en een bezoek aan Graham’s, zijn er veel heerlijke portwijnen te winnen. Inschrijven kan nog in de zaal. De voorrondes beginnen om 12 uur, dus er op tijd bij zijn is het devies. De hoofdprijs is een verzorgde reis (lang weekend) naar Graham’s in Oporto. De tweede kist is een zeer fraaie kist met port, bestaande uit: 1 fles Malvedos 1987, 1 fles Vesuvio 1996, 1 fles 30 Years Old Tawny en 1 fles Vintage 1980. Voor de afvallers in de halve finale is er een fles 30 Years Old Tawny en voor de plaatsen 5 t/m 8: een fles Malvedos 1987.

Doorlopende proeverijen
De hele dag door zijn er doorlopende proeverijen van importeurs. Met o.a.: Vinea Grootvriendt (B), gespecialiseerd in Spaanse wijnen; Sauter (assortimentsproeverij), Selezione Vini Italiani (B), gespecialiseerd in Italiaanse wijnen; Alliance Vinicole (assortimenstproeverij), Great Grapes, gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen; Ad Bibendum (B), gespecialiseerd in Australische wijnen; La Gironde, met wijnen van Castaño en Rivesaltes. Château Online komt met een heuse primeur. Deze internetwijnhandel presenteert elk uur een proeverij, met ter plaatse bereide amuses. Speciale gast is Beaujolais-producent Dominique Piron.

25 gulden korting op entree
Speciaal voor lezers van de bladen van de organiserende tijdschriften en internet-aanbieders geldt er een korting van maar liefst 25 gulden op de entreeprijs. In de deelnemende magazines zullen speciale kortingscoupons worden opgenomen voor dit evenement die bij de entree ingeleverd moeten worden. De kortingscoupons gelden voor maximaal 2 personen per coupon. Ook op de diverse internet-sites van de organisatoren zal deze korting worden aangeboden.

Feestelijk natafelen op Bourgondische wijze

Wilt u nog even gezellig nagenieten van alle gastronomische indrukken die u tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival hebt opgedaan, dan vormt de het maal in Hudson’s Terrace & Restaurant daartoe de ideale gelegenheid.
Samen met de organisatoren, gasten en standhouders kunt u hier in ongedwongen sfeer genieten van een heerlijk 2-gangenmaal van Executive Chef Bob Groen, bestaande uit:
– Lichte salade van huisgerookte zalm en gemarineerde gamba’s
– Borst van fazant geserveerd op gekarameliseerde zuurkool, waarbij een gekonfijt boutje en een saus van grove mosterd
– koffie met huisgemaakte bonbons en een glaasje port toe

De gerechten zullen worden begeleid door een groot aantal van de wijnen die deze dag geschonken en geproefd zijn, eventueel aangevuld met andere wijnen.

De gerechten worden direct na afloop van het programma geserveerd, vanaf circa 18:00 uur. De kosten bedragen f 65,= per persoon.
U kunt voor deze Bourgondische afsluiting reserveren bij het Golden Tulip Barbizon Palace. Contactpersoon is Margreet Doets, zij is tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer 020 – 55 64 444.

Reageer op dit artikel