artikel

Restaurateur in zee met meestervervalser

Horeca

Jan Vrielink van restaurant Het Schellinkje in Meppel gaat met een bijzonder kunstproject het 25-jarig bestaan van zijn bedrijf vieren. Vrielink laat 75 kunstenaars een bord beschilderen. Onder hen meestervervalser Geert-Jan Jansen.

Restaurateur in zee met meestervervalser

Sinds jaar en dag exposeren in Het Schellinkje bekende en minder bekende schilders. Elke twee maanden hangen er nieuwe doeken. Een stukje aankleding en marketing, zegt Vrielink. ‘De gasten komen in de eerste plaats voor m’n keuken. Het leuke is dat ze aan tafel een beetje kunst kunnen opsnuiven.’
De meeste schilderijen zijn te koop en er is doorgaans ook ruime belangstelling voor. ‘Het is niet zo dat alles wordt verkocht, maar het gebeurt regelmatig dat gasten ons na het eten aanspreken omdat ze een bepaald schilderij graag thuis aan de muur willen hebben. Het aardige is dat die mensen vaak vanwege de kunst nog eens terugkomen.’
Omdat de relatie kunst en eten zo gezichtsbepalend is geworden, meende de ondernemer op toepasselijke wijze uit te moeten pakken met het 25-jarig bestaan van zijn restaurant. Aan 75 kunstenaars werd gevraagd een bord te beschilderen. Zo ook aan Geert-Jan Jansen, die al verschillende keren werd opgepakt voor het vervalsen van werken van grote meesters.
Vrielink kan er niet wakker van liggen. ‘Ach, hij heeft misschien een strafblad, maar wat zou dat. Hij kan heel mooie dingen maken. Hij moet het alleen laten er de handtekening van Picasso of Appel onder te zetten. Maar er zijn genoeg alternatieven hoor. ‘Atelierstudie naar Appel’ mag bijvoorbeeld wel.’

Angelique schmeinck
De expositie Een Bord vol Kunst in het Meppeler Expositiecentrum wordt zaterdag 3 maart geopend door Angelique Schmeinck, Lady-chef of the Year 1998 en Meesterkok. Haar interesse in koken en kunst hebben mede geleid tot het schrijven van een tweetal boeken. Een derde boek, Raakvlakken tussen Kunst en Koken, ligt op de plank en komt in het najaar uit.
De verzameling beschilderde borden is tot en met 31 maart te bezichtigen in Meppel en reist aansluitend een jaar lang door Nederland. Het project wordt afgesloten met een veiling van de kunstborden. De opbrengst gaat naar een goed doel.
Ter ondersteuning van de veiling komen afbeeldingen van de borden op internet. De site is vanaf eind maart te bezoeken onder www.bordvolkunst.nl.

Reageer op dit artikel