artikel

Restaurateurs blokkeren Frankrijk

Horeca

De restaurateurs voelen zich zeer benadeeld ten opzichte van fast-foodbedrijven, die een BTW-tarief van 5,5 procent kennen. Als ook zij onder dat tarief zouden vallen, kunnen de prijzen in restaurants naar beneden, kan er meer en beter betaald personeel worden aangenomen en is er ruimte voor investeringen, zo menen zij. Het tarief van 19,6 procent is één van de hoogste in Europa.

Verhuizers hebben soortgelijke eisen. Zij voelen hoe langer hoe meer concurrentie van autoverhuurbedrijven en van mensen die liever zelf verhuizen omdat de tarieven te hoog zijn. In totaal zou het gaan om zo’n 800.000 (eenmans)bedrijven in Frankrijk. Maandagmorgen ontstonden grote opstoppingen voor de tolpoorten op de autosnelweg tussen Lille en Parijs. Demonstranten met koksmutsen ontzegden vrachtwagens de toegang tot de veerboten naar Groot-Brittannië in Le Havre, Ouistreham bij Caen in Normandië en Roscoff in Bretagne. Voorts zijn er blokkades op de grote grenswegen naar Spanje, Italië, Zwitserland en Duitsland. Personenwagens worden, zij het met de nodige vertraging, over het algemeen doorgelaten.

Reageer op dit artikel